В последните години черния петък се превърна във феномен и от една специфична за северноамериканските пазара особеност, той стана типичен и за Европа. Тук характерното е по-дългия период - в продължение на седмици. В Америка периодът на промоциите е по-кратък, но там виждаме бомбастични намаления, които в по-голяма си част са абсолютна реалност. За Балканите не са характерни огромните реални намаления - те са най-много до 23-30%, в някои случаи стигат до 40%, които продължават две или три седмици. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR.

"По-голямата част от тези промоции са реалност, но има и нарушения. Основната група нелоялни търговски практики са свързани с неточните послания, касаещи цените на тези продукти. Има случи на изкуствено завишаване на цените непосредствено преди намаленията, след което ги "намаляват". Има нарушения като да не се представя реалната цена на артикула, както е по закон. Има и практика за обявено намаление, но то се прави на самата каса на обекта и нямаме поглед върху това каква е цената и каква е била преди намалението. Това също е нелоялна практика", заяви експертът.

По думите му, в сравнение с предишни години, тези нарушения намаляват.

"Основното нещо, за което трябва да внимаваме при промоциите е дали цената, за която купуваме звучи реалистично. Ако искаме да си купим например телевизор онлайн, можем лесно да проверим цените за определената марка и модел. Добре е да гледаме стойностното изражение на цените, а не само процентът на намаление, който може да бъде анонсиран", заяви той.

По-информирани ли сме вече за правата си?

Според него Комисията се превръща в по-търсена институция не само за жалби, ни и за повишаване на осведомеността. "Повишава се потребителска култура на хората и са все по-склонни да реагират, ако бъдат свидетели на нелоялна търговска практика", коментира Маргаритов.

За какво да внимаваме, когато търсим да резервираме почивка по празниците?

Маргаритов съветва офертите да се разглеждат внимателно, "не само като красиви картинки". "Ако имаме въпроси трябва да ги задедам, независимо дали става въпрос за туроператор или става въпрос за директно договаряне с хотел", посъветва той.

По-уязвими потребители са възрастните хора, казва той. "За съжаление имаме редица примери, особено в областта на предоставяне на телекомуникационни услуги и подписват договори, които всъщност не са изгодни", коментира той.

"Повечето опасни стоки са от внос. Основните групи, за които ние най-често следим са свързани с отглеждане на деца - облекла, детски играчки и други стоки като тротинетки, плувни принадлежности и други. Но голяма част от спирането на този тип стоки се случва още на границата", коментира експертът.