Разликата в цените на горивата при по-големите и по-малките бензиностанции идва от това, че сме значително по-гъвкави в организацията на дистрибуцията на горива. Повечето семейни бензиностанции работят за по-малки възнаграждения, разходите им са по-малки, включително транспортните. Това заяви Симо Симов от Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива  в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Бензиностанциите, които управляваме не са от този тип и клас на другите вериги бензиностанции, което ни позволява да поддържаме значително по-ниски цени на горивата и да сме конкурентни. Това не би било възможно, ако не беше коригиран закона за горивата. В началото на 2020 г. беше гласуван закон за изменение и допълнение към действащия, което даде възможност на повече икономически оператори да останат на пазара. Има и възможност потребителите да избират кои да им е доставчик", заяви той.

По думите на Симов не е имало такова свиване на цените на горивата от 30 години насам, което е възможност за пазара да консумира много евтини горива.

"Малките бензиностанции реагираха по-бързо от големите и още тогава се видя, че успяхме да коригираме много бързо цените. Това се дължеше на по-малките наличности, които държим за транспорта, който е по-гъвкав и управляваме самите ние", заяви той.

По думите му големите вериги може да се сравнят със скъпия ресторант. Тези бензиностанции имат и по-големи разходи - персонал, логистика, маркетинг. Инвеститорът винаги търси печалба и така се получава голямата разлика в цените на горивата.

"По неофициални сведения към Министерството на икономиката са регистрирани над 4 000 бензиностанции у нас. Тези, които са най-коментираните скъпи вериги бензиностанции са около 900. Потребителят има възможност да избира дали да бъде обслужен в скъпата бензиностанция и на пазарува значително по-скъпо гориво при други условия или да избере по-непривлекателна на значително по-ниски цени на горивата", заяви той.

Каква е цената на допустимото качество?

Според Симов горивата, които се предлагат на малките и големите бензиностанции идват от едно и също място - от едни и също данъчно складове. "Въпросът опира до разходите за доставката на горивата, колко персонал има, какъв е транспортът и т.н.", заяви експерта и допълни, че качеството на горивата у нас е много добро.

Каква е реалната цена на дизела и бензина?

По думите на експерта по често ще срещнем по евтини горива от порядъка на 1,64 - 1,68 лева и за бензин и дизел. По-рядко ще видим цени от порядъка на 1,80 лева - това са горива, които се предлагат на по-скъпите бензиностанции в големите градове.

"Колкото повече навлизаме в периферията, толкова по-ниски са цените, тъй като в по-бедните райони възможностите са по-малки. Често се спекулира с това дали има монопол, но в началото на годината прокуратурата възложи разследване по този въпрос на КЗК и Асоциацията се включи активно. Към днешна дата няма картел на пазара, няма и монопол. Има единствено доминиращо поведение на единствения ни производител в България - Лукойл Нефтохим Бургас", заяви Симов.

Накъде ще вървят цените?

Прогнозата за цените сега е лесно предсказуема. "Световната икономика е в застой. Това е основното, което ще влияе. След кризата от март и срива, някои страни се презапасиха със суров петрол, като Китай, защото имаше момент в който рафинериите предлагаха безплатно да се взима петрол, заради липса места за съхранение. Към момента няма индикации за повишаване на потреблението - спад в туризма, транспортните услуги в световен и национален мащаб. Това сочи, че цените на горивото ще се задържи на това ниво. Това има и добра страна - ще окаже благоприятно влияние по отношение на сектора на земеделието", заяви Симов.

Държавни бензиностанции

По думите на експерта България е закъснява със създаването на държавна петролна компания.

"Закъсняла е в частта, където има складове на едро да бъде оператор. Създаването на 100 държавни бензиностанции е грешно решение, защото пазара е пренаситен и имаме достатъчно конкуренция, но в частта със складовете на едро, където се съхранява държавния резерв, доста е позакъсняла. Ако самата държава стане икономически оператор, има възможност да коригира основните цени на пазара", заяви експертът.