Всички 2153 милиардери в света разполагат с по-голямо богатство отколкото това на останалите 4,6 милиарда души в света към края на 2019 година. Това показват данните от последното проучване на международната организация Oxfam, публикувано в началото на седмицата и цитирано от CNBC.

Изследването идва по време на годишната конференция на Световния икономически форум в Давос, на който една от централните теми е неравенството при разпределението на световното богатство.

Основателят на онлайн гигантът Amazon Джеф Безос остава най-заможният човек в света с общо 116,4 милиарда долара, сочат актуални изчисления на Forbes. На второ място след него е французинът Бернар Арно със 116 милиарда долара.

По изчисления на Bloomberg топ 20 на милиардерите в света са успели да удвоят състоянието си от 672 милиарда долара до 1,397 трилиона долара от 2012 година насам.

На фона на тяхното състояние от Oxfam изчисляват, че дори някой да е спестявал по 10 000 долара на ден от изграждането на египетските пирамиди днес все още би бил с 80% по-беден от двамата най-богати милиардери в света.

Авторите на изследването дават и други два любопитен пример: "Ако човек от средната класа за своята страна е седнал на висок стол, то двамата най-богати хора в света биха стояли космическото пространство.".

Позовавайки се на данни на Световната банка те посочват, че намаляването на неравенството би имало по-сериозен ефект върху крайната бедност, отколкото по-бързият икономически растеж. Според анализаторите, ако "държавите успеят да ограничат неравенството в доходите с по 1% всяка година, през 2030 година 100 милиона души по-малко биха живели в крайна бедност.".