Една десета от световното богатство се намира в данъчни райове, но приносът на отделните региони на Земята в това отношение варира в широки граници. И ако за най-състоятелните хора в Европа укритите данъци и печалби възлизат на 15% от общата им стойност, то за тези от Близкия Изток и Латинска Америка делът стига до 60%.

Това показва новото изследване на неправителствената организация National Bureau of Econimic Research "Who Owns the Wealth in Tax Havens? Macro Evidance and Implications for Global Inequality".

Що се отнася до общия дял на укритото богатство в офшорни зони спрямо размера на брутния вътрешен продукт (БВП) първенци са Обединените арабски емирства, Венецуела, Саудитска Арабия, Русия и Аржентина.

Размерът на скритото състояние на големите европейски икономики, като Германия, Франция и Великобритания, също е над средното за света. Щатите са малко под това равнище, пише Bloomberg.

Данните сочат още, че между 30 и 40% от парите на най-богатия 0,01% от населението на Великобритания, Испания и Франция се пазят в данъчни райове. За милиардерите от Русия този дял е 60 на сто.

Междувременно Хонконг се оказва най-предпочитаното място за укриване на богатство, вероятно заради все повечето супербогаташи в Китай, както и заради натискът върху други офшорни зони.