Комбинираното богатство на жителите на Ню Йорк се е свило с приблизително 336 милиарда долара, или 13%, през последната година. Причината - коронавирусната криза през 2020 година.

Спадът, отбелязан към 30 юни, в сравнение с предходната година, е най-сериозният сред големите градове в САЩ през този период, според доклад, публикуван от изследователски фирми Webster Pacific и New World Wealth, предаде Bloomberg.

Сан Франциско, вторият най-богат град в страната, се представи по-добре, като губи 105 милиарда долара, или 5% от богатството на жителите му. Прогнозният брой на милиардерите там падна с два на 43 през последната година.

Загубата на работни места, намаляването на доходите, на запасите и по-слабите стойности на имотите от висок клас доведоха до 9% намаление на общото богатство в САЩ през първата половина на 2020 г., според доклада.

САЩ са далеч по-добре от другите държави, въпреки че са сред най-тежко засегнатите от кризатa, предизвикана от пандемията. Спадът с 9% на американското богатство се сравнява с 14% спад в световен мащаб и с до 20% в страни като Русия и Бразилия, според автора на доклада Андрю Амойлс.

Въпреки щетите, САЩ все още е най-богатата нация, според анализа. Към 30 юни хората, живеещи в страната, притежават общо 58 трилиона долара, или около 30% от цялото богатство по света.

САЩ се нарежда пети в света по богатство на глава от населението, след Монако, Люксембург, Швейцария и Австралия.

Според доклада САЩ водят света също и по брой милионери.