Броят на милионерите се увеличава, като се очаква да бъдат с 40% повече в световен мащаб през следващите пет години, според доклад на Credit Suisse.

До 2026 г. ще имаме милиони милионери: над 87,5 милиона души в световен мащаб, се посочва в доклада за глобалното богатство на Credit Suisse от 2022 г.

"Нашата прогнозата е, че до 2024 г. световното богатство на възрастен трябва да премине прага от 100 000 долара и че броят на милионерите ще надхвърли 87 милиона души през следващите пет години", се казва в доклада.

Може би си мислите, че това означава, че САЩ също ще увеличат значително богатишите си. Но всъщност това е далеч от истината: това ще е Китай.

Според изчисления, цитирани в доклада, средното богатство в Китай възлиза на 76 639 щатски долара през 2021 г. в сравнение с 87 489 долара за света като цяло. Очаква се тази стойност да изпревари глобалната средна стойност, ако бързият растеж продължи.

Изненада за милиони долари

Без съмнение Китай загуби много в производителността и икономическия си стремеж по време на пандемията от COVID-19, на фона на блокиранията, които страната налагаше и продължава да налага. Развиващите се пазари вероятно ще се възстановят по-бързо от икономическия спад, се посочва в доклада.

Частното богатство ще скочи с 36% до 2026 г. до 169 трилиона долара според изчисление на Credit Suisse. Това е доста сериозно покачване, имайки предвид текущия спад на китайските пазари. Китайският индекс MSCI се срина с повече от 30% от началото на годината.

Докладът може би е малко по-оптимистичен

Ръстът в Китай има своите рискове, особено като се има предвид геополитическото напрежение със САЩ и крайния срок през 2024 г., след който някои китайски компании да бъдат отстранени от Уолстрийт.

Междувременно съперничествата между двете страни в технологиите, енергетиката и телекомуникациите продължават и може да станат още по-сериозни в бъдеще. Китай показва сила в електронната търговия и производството на електрически превозни средства.

Въпреки това ще е нужно време икономиката на Китай да се възстанови, а напрежението межди двете най-големи икономики няма да изчезне.

През 2021-а

На държавна база Съединените щати да "добавили" най-много богатство в домакинствата през 2021 г., следвани от Китай, Канада, Индия и Австралия.

Загубите на богатство бяха по-рядко срещани и почти винаги се свързват с обезценяването на валутата спрямо щатския долар, засягайки Япония, Италия и Турция.

На върха на пирамидата на богатството: Съединените щати продължават да се класират най-високо с над 140 000 души с нетна стойност от над 50 милиона щатски долара (засега), следвани от Китай с 32 710 души. В световен мащаб, според доклада, е имало 62,5 милиона милионери в края на 2021 г., с 5,2 милиона повече от предишната година.