Платформата за резервиране на места за настаняване Airbnb направи дългоочаквания си дебют на борсата. И въпреки тежката ситуация, в която се намира туристическия сектор, тя успя да отчете значителен скок в цената на акциите си в първия ден на търговия.

В резултат на интереса на инвеститорите към нея пазарната капитализация на компанията надхвърли 100 милиарда долара, което е повече от общата оценка на веригите хотели Marriott и Hilton взети заедно.

Може да се каже, че най-големите печеливши от този успех са тримата съоснователи на Airbnb, чието общо богатство се удвои само в рамките на този ден и надхвърли около 10 милиарда долара на човек.

Airbnb излезе на борсата. И струва повече от Marriott и Hilton взети заедно

Airbnb излезе на борсата. И струва повече от Marriott и Hilton взети заедно

Акциите започнаха търговията при главозамайващите $146 за брой

Брайън Чески, който е съосновател и главен изпълнителен директор на Airbnb, притежава 11% от акциите ѝ. Така в началото на IPO-то неговото нетно състояние е било 5,2 милиарда долара. След него обаче то вече надхвърля 11,4 милиарда долара.

Заедно с него останалите двама съоснователи на платформата - Натан Блечарчик и Джо Гебия, притежават малко под 10% от акциите на компанията.

Преди дебюта на борсата на тяхното нетно богатство е изчислявано на около 4,7 милиарда долара за всеки. След IPO-то днес то възлиза на 10,3 милиарда долара.