Глобалната цена на петрола се повиши тази седмица и на този фон акционерите скоро може да станат още по-богати, пише CNN Business. Компанията ConocoPhillips обяви, че ще закупи Marathon Oil в огромна сделка за всички акции на стойност $22,5 милиарда. Това определено е голяма сума и променя доста неща, коментират финансисти.

След новината, акциите на Marathon скочиха и затвориха с почти 8,5% по-високи нива в сряда. Междувременно ConocoPhillips (COP) се обезцени с около 3%. Някои анализатори казват, че инвеститорите на ConocoPhillips може да излязат напред. Какво точно се случва? Като част от сделката ConocoPhillips обяви, че ще изкупи акционерите на Marathon, като им даде около 0,255 обикновени акции на COP за всяка акция на Marathon.

Как Китай "спъва" усилията на ОПЕК+ да удържи нивото на цените на петрола

Как Китай "спъва" усилията на ОПЕК+ да удържи нивото на цените на петрола

Саудитска Арабия би искала много по-високи цени на нефта, за да финансира амбициозния си икономически план

Тези $17 милиарда (без дълга) наситина звучат като голяма цифра, казва Стюарт Гликман, старши капиталов анализатор в CFRA, пред Before the Bell. Експертът обаче допълва, че всичко това може и да е илюзорно.

Снимка 617430

Източник: iStock Images

На този фон от компанията обявиха, че очакват сливането незабавно да увеличи печалбите, паричния поток и възвръщаемостта на капитала на акция. Сделката също така щяла увеличи производството на суров петрол на компанията с 31%, въз основа на нивата от първото тримесечие.

От ConocoPhillips заявиха, че планират да увеличат своя тримесечен дивидент с 34% през последното тримесечие на 2024 г. 

Така или иначе, сделката следва вълна от други знакови сделки в енергийния сектор. Новото сливане идва след покупката на Pioneer от ExxonMobil (XOM) за $60 милиарда по-рано този месец и придобиването на Hess от Chevron (CVX) за $53 милиарда, което беше одобрено от акционерите тази седмица. Има и други.

Днес големите петролни компании харчат за капиталови разходи около половината от това, което са харчили преди 10 години. Това означава, че компаниите растат, закупувайки други и правят някои хора още по-богати.

Ще стигне ли цената на петрола $100 за барел през лятото

Ще стигне ли цената на петрола $100 за барел през лятото

Глобалните фактори, които способстват това да се клучи