Първите диаманти са били открити в Индия преди хиляди години. По нова време страната е била главният източник на скъпоценните камъни, а древни индийски текстове споменават диаманти още от 4 век пр.Хр. Историческият рекорд за най-ранното откриване на диамант се отнася до индийския регион Голконда в щата Андра Прадеш, пише Smithsonian Magazine.

Въпросният регион е бил известен с богатството си от диаманти още през 4-ти век пр.Хр., а в Голконда е бил открит и един от най-известните диаманти в света. Той се казва Кохинор. Скъпоценният камък е една от най-ценните находки в историята, има богата история и е бил притежаван от различни владетели през вековете. Според легендата е бил открит в река Годавари и е бил познат като "Кох-и-Нур", което в превод от хинди означава "Планина на светлината".

Откриха най-древния диамант в света

Откриха най-древния диамант в света

Скъпоценният камък се намира в Русия

През историята си, Кохинор е преминавал през много хора. През 14 век диамантът е пристигнал в Делхи, където е бил притежание на много султани и императори на Могулската империя. През 17 век, Могулският император Шах Джахан, известен с построяването на Тадж Махал, е придобил Кохинор и го поставил в своят печат. През 19 век, след завладяването на Индия от страна на британците, диамантът е отнесен във Великобритания и е предаден на британската корона. Той е бил обработен и поставен в кралската корона на королевата майка, кралица Мери.

В момента Кохинор е изложен в Лондонския Тауър и е част от британските кралски съкровища. Диамантът, известен със своята историческа и културна стойност, е изложен само като обект на разглеждане.

През средновековието, диамантите от Индия се разпространяват по търговските пътища и достигат различни части на света. През 18-ти век, откритието на богати находища в Бразилия променя ландшафта на диамантния пазар. Впоследствие, находищата в Южна Африка през 19 век превръщат страната в основен световен доставчик на скъпоценни камъни.

Възходът на De Beers, която повече от век контролира световния добив на диаманти

Възходът на компанията, която повече от век контролира световния добив на диаманти

Диамантите стават символ на любовта благодарение на тази компания