Най-богатите 50 човека в света не са разпределени равномерно, а живеят само в няколко държави. По-точно те са концентрирани само в 12 различни страни, а най-много от тях са жители на Щатите и на Китай.

От онлайн платформата Visual Capitalist представят в своя инфографика къде точно живеят топ 50 на милиардерите в глобален мащаб и правят сравнение със ситуацията днес и преди 20 години.

Така към днешна дата най-много от тях се намират в Щатите - общо 21 човека или малко над 40% от всички. Две десетилетия по-рано отново САЩ са първенци, но тогава там живеят 18 от топ 50 на милиардерите в света. През 1999 година в Китай са само трима от най-богатите в света, а към тази година те вече са 7.

Към днешна дата Русия има 5 от 50-те най-заможни хора, а само две десетилетия по-рано няма нито един представител в тази категория. Страната записва най-голямото увеличение в това отношение.

Запознайте се с Бернар Арно - най-богатият европеец, който притежава $80 милиарда

Запознайте се с Бернар Арно - най-богатият европеец, който притежава $80 милиарда

Той ръководи производител на луксозни стоки номер 1 в света

Освен тях Бразилия, Индия и Италия имат по двама представители, а Испания, Мексико и Канада по един. В същото време за последните 20 години Германия, Швеция и Швейцария губят позиции в топ 50 на милиардерите в света.

Погледнато от гледна точка на размера на богатството сред десетте милиардери с най-голямо финансово състояние присъстват само трима, които не американски граждани. Това са французинът Бернар Арно, мексиканецът Карлос Слим и испанецът Амансио Ортега.

Историята на Амансио Ортега - човекът, който създаде най-голямата модна марка в света

Историята на Амансио Ортега - човекът, който създаде най-голямата модна марка в света

Испанецът е вторият по богатство в Европа и шестият в глобален мащаб

Слим ръководи най-големият телеком в Латинска Америка - America Movil. Неговото богатство се изчислява на 64 милиарда долара.

Бернар Арно към днешна дата е най-заможният европеец. Той управлява гигантът в производството на луксозни стоки LVMH. Състянието му се изчислява на 76 милиарда долара. След него на Стария континент се нарежда създателят на гиганта в модната индустрия Inditex. Към 2019 година Амансио Ортега разполага с 62,7 милиарда долара.

Освен тях европейците в топ 50 на най-големите милиардери са италианецът Джовани Фереро, чието семейство създава производителят на сладки изделия Ferrero Rocher, председателят на L'Oreal Франсоаз Бетанкур и дъщерята на основателят на германската верига Aldi Беате Халщер.

Сред представителите на Русия е основателят и настоящ председател на енергийната компания Novatek Леонид Михелсон.

Aldi - историята на семейството, създало една от най-големите търговски вериги в Европа

Aldi - историята на семейството, създало една от най-големите търговски вериги в Европа

Компанията днес управлява 10 000 магазина

Снимка 414224

Източник: Visual Capitalist