Китай "произведе" най-много милиардери през миналата година, в сравнение с която и да е друга икономика в световен мащаб. Това се посочва в тазгодишното издание на списъка на милиардерите на Forbes, който включва 236 нови милиардери. От тях 62-а души са от Китай.

Въпреки мащабните репресии на Пекин срещу технологичния сектор, китайската технологична индустрия "изкарва" почти една трета от новите милиардери в списъка.

Сред новодошлите в списъка са Тан Сяоу (нетна стойност 5,7 милиарда долара), който създаде платформа за изкуствен интелект SenseTime; Крис Сю (нетна стойност 5,4 милиарда долара), който основа онлайн платформа за търговия Shein; създателите на китайския "убиец на Instagram" Xiaohongshu, Миранда Ку и Чарлвин Мао (нетна стойност по 1,8 милиарда долара всеки).

След Китай се САЩ по брой на новите милиардери. 50 американци са станали милиардери през изминалата година, а Индия е на трето място с 29 нови милиардери.

Китай въведе блокирания през 2021 г., когато избухнаха огнища на COVID-19 в цялата страна. Ограничения засегнаха производството и глобалните вериги за доставки и икономиката се забави. Някои икономисти бият тревога, че забавянето на Китай продължава от началото на тази година.

Натискът на Китай върху технологичния сектор понижи богатството на много богаташи. Състоянието на втория най-богат човек в Китай и основател на компанията майка на TikTok Byte Dance Джан Имин се сви до 50 милиарда долара миналата година.

Богатството на Пони Ма, третият най-богат човек в Китай и основателят на Tencent, се срина с над 12 милиарда долара през 2021 г. Най-богатият човек в Китай остава Шонг Шеншен, председател и основател на производителя на бутилирана вода Nongfu Spring, с богатство от 65,7 милиарда долара.