Най-богатите хора в света са спечелили общо 1 трилион долара миналата година. Това става ясно от изчисления на Bloomberg.

Само един от тях - Илън Мъск, който сега носи титлата на най-богатият човек в света, е спечелил близо 118 милиарда долара през последните 12 месеца. Междувременно, според изчисления на ООН, 150 милиона души са изпаднали в бедност през 2021 г.

Сред другите щастливи богаташи е и милиардерът Бернар Арно, който е забогатял с 62,7 милиарда долара. Лари Пейдж и Сергей Брин са по-богати със съответно 47 милиарда и 45 милиарда долара.

Годината е плодородна и за Марк Зукърбърг, въпреки сътресенията с Facebook. Зукърбърг забогатя с 25 милиарда долара.

Състоянието на руските милиардери нарасна със $101,4 милиарда. Ето кой води класацията

Състоянието на руските милиардери нарасна със $101,4 милиарда. Ето кой води класацията

Павел Дуров е забогатял с 13,81 милиарда долара само през 2021 година

Трупането на богатство от най-богатите хора в света прави още по-голяма разликата в богатството между обикновени служители и техните мениджъри или изпълнителни директори на компаниите.

Индексът  S&P 500 в САЩ отчете нарастване от близо 27% през миналата година, а Dow Jones и технологичният Nasdaq отчетоха ръстове от съответно 19% и 21%.

Според Bloomberg общото състояние на 500-те най-богати души в индекса на милиардери надхвърля 8,4 трилиона долара. Това е повече от брутния вътрешен продукт на всяка една държава в света, с изключение на Съединените щати и Китай.

Предложенията на американските законодатели за по-високи данъци за супер богаташите бяха подлагани на критики от милиардери като Мъск. Главният изпълнителен директор на Tesla е плащал малко или никакъв данък върху доходите през последните години, а автомобилната му компания Tesla беше частично субсидирана с държавна помощ. Въпреки това той е яростен противник на налагането на данък върху милиардерите.

От началото на пандемията състоянието на милиардерите в Америка се покачва с над 70% до над 5 трилиона долара, според доклад на Americans for Tax Fairness и Програмата на Института за политически изследвания за неравенството.

По думите на демократите само печалбата на милиардерите през последните две години би била достатъчна, за да се финансира плана за социална инфраструктура на президента на Америка Джо Байдън.