Когато върховният лидер на Китай Дън Сяопин отварял икономиката на страната в края на 70-те години на миналия век, той казал: „Нека някои хора забогатеят първи”. Три десетилетия по-късно безсмъртните му думи се оказват по-верни, отколкото вероятно е очаквал, тъй като неравенството на доходите се задълбочава, пише Quаrtz.

Една трета от богатството в Китай се притежава от най-горния 1% от домакинствата, докато последните 25% държат едва 1% от благосъстоянието, показва нов доклад на Пекинския университет. Проучването, започнало през 2010 г., е обхванало 14 960 домакинства в 160 региона на 25 провинции в страната и е фокусирано върху благополучието на китайското население.

Колкото и шокиращо да изглеждат резултатите за Китай през 2015 г., неравенството във втората по големина икономика в света пак не е толкова голямо спрямо средното за света ниво. Според доклад на швейцарската банка Credit Suisse за световното богатство през 2015 г. най-богатият 1% от населението в света в момента контролира повече от половината от общото богатство на Земята, докато над 70 на сто от пълнолетното население в света има под 10 000 долара.

Половината от световното богатство е в ръцете на само 1% от населението на Земята

Половината от световното богатство е в ръцете на само 1% от населението на Земята

Колко точно са супер богатите хора през 2015 г.?

Докладът на Университета в Пекин сочи, че коефициентът на Джини (който измерва разликата между благосъстоянието на бедните и богатите в едно общество) в Китай се е повишил от 0,3 в началото на 80-те години до 0,45 през миналата година, но е по-малък спрямо 2012 г., когато е бил 0,49. Индексът варира от 0 до 1, като 0 представлява най-голяма равнопоставеност на обществото, а коефициент от 0,4 често се счита за предупредително ниво.

По-задълбочен поглед върху официалните данни за неравенството в страната за последното десетилетие показва, че то се подобрява в Китай след финансовата криза през 2008 г., а напоследък е по-малък проблем, отколкото в САЩ.

Данните обаче могат да са донякъде подвеждащи. Проучване от 2014 г., проведено от Мичиганския университет, установило, че коефициентът на Джини всъщност е бил 0,55 спрямо официалното число, съобщено от Националното статистическо бюро на Китай – 0,469. Това доведе до подозрения, че Китай изкривява официалните си икономически данни.

Все пак ако вземем предвид последните данни на Пекинския университет за коефициент от 0,45 за 2015 г., нещата изглежда се движат в правилната посока.