Състоянието на семейство Уолтън се сви с около 19 милиарда долара вчера, след като Walmart Inc. намали прогнозите си за печалба.

Walmart, собственост на фамилията, падна с 11% в търговията в Ню Йорк, след американската компания отчете печалби, които бяха по-ниски от оценките на анализаторите.

Покачващата се инфлация усили натиска върху маржовете на печалбата на гиганта за търговия на дребно през първото тримесечие.

Трите деца на Уолтън, наследници на бизнес империята - Алис, Джим и Роб притежават малко над половината от бизнеса, което означава, че имат обща нетна стойност от около 212 милиарда долара, според Bloomberg Billionaires Index.

Семейството държи дела си чрез различни тръстове. Собствениците засилиха продажбите на акции през последните години, като продадоха 6,2 милиарда долара в акции миналата година, което според компанията е част от стратегия за запазване на дела на семейството под 50% на фона на обратно изкупуване.

Тези действия помогнаха на Уолтън да натрупат значително богатство извън техния дял в Walmart.

Твърди се, че Роб Уолтън наддава за "Денвър Бронкос", първият отбор от Националната футболна лига, който ще бъде продаден от четири години. Очаква се да се продаде за над 4 милиарда долара.