Южнокорейски спасителен екип откри останките на руски военен кораб, за който се смята, че съдържа 200 тона златни кюлчета и монети на обща стойност 130 млрд. долара.

Крайцерът на руския императорски флот "Дмитрий Донской", който потъва във военноморска битка преди 113 години, е открит на около 430 м дълбочина, близо до южнокорейския остров Улеунгдо, според британския The Telegraph.

Подводниците, доказали местонахождението на кораба

Източник: Shinil Group

Подводниците, доказали местонахождението на кораба

Останките му са намерени от съвместен екип, съставен от експерти от Южна Корея, Великобритания и Канада. За разкриването му са използвани и подводници, които са успели да снимат руините на кораба.

Снимките показват "големи повреди на кораба, причинени при срещата с японски военни кораби през май 1905 г., заедно с оръдия и палубни оръдия, затрупани с морска растителност, котвата и руля на кораба", съобщава британският вестник.

Според някои сведения "Дмитрий Донской", който е потопен по време на Руско-японската война през 1905 г., е натоварен с 5500 кутии златни кюлчета и монети, които все още стоят в трюмовете му. Руснаците умишлено са оставили скъпоценностите да потънат, за да не попаднат в ръцете на японците.

Начело на изследването, което открива кораба, е базираната в Сеул Shinil Group. Тя се надява да го извади през октомври или ноември. Според оценки на компанията златото на плавателния съд днес ще струва около 130 млрд. долара.

Половината от намереното на борда на кораба ще бъде предадено на руското правителство, а 10% от останалите средства ще бъдат инвестирани в туристически проекти на остров Улеундо, сред които и музей, посветен на кораба.