Дядо им е смятан за най-богатия човек в Нацистка Германия, след като е изгражда оръжейна империя на гърба на робски труд. Баща им е замесен в един от най-големите политически скандали в следвоенна Германия и почти пропилява семейното богатство, разказва Bloomberg.

Все пак остава достатъчно, за да могат 19-годишните Виктория-Каталина Флик и нейният брат-близнак Карл-Фридрих Флик да станат най-младите милиардери в света. Всеки от тях притежава по 1.8 млрд. долара, според Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Зад състоянието, дискретно управлявано от семейната им фондация в Австрия, се крие тъмната история на една от най-богатите индустриални династии в Германия.

Следите на фамилното богатство стигат до Фридрих Флик (на главната снимка), който прекарва 3 години в затвора, след като е осъден от Нюрнбергския трибунал за военни престъпления заради използването на робски труд в производството на въоръжение за нацистите.

Той създава стоманена империя, която се разраства, завладявайки компании в окупираните от нацистите територии, както и в Германия чрез т.нар. арианизации - отчуждаването и принудителната продажба на предприятия с еврейски собственици.

Около 40 000 работници може да са починали, докато работят за компаниите на Флик, според проучване на предприятията му, функционирали по времето на нацизма, публикувано през 2008 г.

Родословното дърво на фамилията Флик

Родословното дърво на фамилията Флик

Предприемачът е освободен от затвора през 1950 г., след като висшият американски комисар за Германия издава спорни помилвания за германските индустриалци. САЩ и Великобритания му връщат парите и бизнес имотите, включително един арианизиран актив. Той продава бизнеса си с въглища и инвестира приходите в множество компании, включително Daimler-Benz, като в крайна сметка става най-големият акционер на автомобилния производител.

"Оставяйки настрана всички морални стандарти, Фридрих Флик имаше гениалната дарба да стане най-богатият човек в Германия - 2 пъти", отбелязва Томас Рамге, автор на историята на семейство Флик.

Други германски бизнес династии, чието богатство произхожда отчасти от нацистката епоха, като Куант и Йоткер и дори някои членове на семейство Флик, дават обезщетения под някаква форма заради използването на робски труд. Фридрих Флик и най-малкият му син Фридрих Карл Флик, който става едноличен собственик на конгломерата, никога не са го правили.

Индустриалецът поддържа тезата за невинността си, твърдейки, че няма нито правно, нито морално задължение да плати обезщетение. Синът "просто няма интелектуалната амбиция да се справи със сложността на германската история и начинът, по който семейството му е замесено в нея", смята Рамге.

Точно този син поема юздите на семейния бизнес след смъртта на баща си през 1972 г. Той става едноличен собственик на тогавашния най-голям частен едноличен конгломерат в Германия, след като изкупува дяловете на трима членове на семейството през 1975 г. През същата година той продава и останалия арианизиран актив - доменните пещи в град Любек на американската US Steel Corp.

Фридрих Карл Флик по време на изслушването си в Бундестага на Западна Германия през 1984 г.

Източник: Getty Images

Фридрих Карл Флик по време на изслушването си в Бундестага на Западна Германия през 1984 г.

През 80-те години на миналия век Фридрих Карл е замесен в тежък скандал с незаконни дарения за политици, който води до оставките на германския министър на икономиката и председателя на парламента. Той твърди, че не знае за плащанията и не е обвинен. През 1987 г. неговият най-близък сътрудник е осъден за укриване на данъци, но се измъква с условна присъда и глоба.

В разгара на скандала Фридрих Карл Флик продава бизнеса на Deutsche Bank за 5.36 млрд. германски марки (2.17 млрд. долара) през 1985 г., след което се оттегля от обществения живот.

Почти 10 години по-късно той се премества да живее в Австрия, откъдето е третата му жена - Ингрид Рагер, която е с 32 години по-млада от него. Запознават се, докато тя работи като рецепционистка в хотел в ски курорт. Фридрих Карл Флик умира през 2006 г., когато децата му - близнаците Виктория-Каталина и Карл-Фридрих са едва на 7 години.

Фридрих Карл и Ингрид Флик

Източник: ЕПА/БГНЕС

Фридрих Карл и Ингрид Флик

Той притежава "сигурна комбинация от акции, облигации, недвижими имоти и какво ли още не". Богаташът има още много да остави на близнаците и на другите му 2 дъщери. Когато Флик умира, той завещава по 1 млрд. долара на всяко дете, според Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Днес богатството на близнаците е под надзора на семейната фондация Flick Privatstiftung, разположена във Виена. Тя обаче отказва да коментира състоянието на семейството, а близнаците също не дават интервюта. Техните сестри - 50-годишната Александра Бутц и 44-годишната Елизабет фон Ауершперг-Брьонер също притежават по 1.8 млрд. долара.

"Тъй като сме еднофамилна фондация, не разкриваме никакви подробности на външни лица", казва пред Bloomberg Щефан Вайзер.

Най-богатият владетел в Европа, чието състояние не спира да расте

Най-богатият владетел в Европа, чието състояние не спира да расте

Ханс-Адам Втори е от славна династия и има остър бизнес нюх

Животът на близнаците е силно поверителен: те нямат публични снимки. През 2017 г. Карл-Фридрих спечелва регионална младежка титла по фехтовка. За сестра му е известно твърде малко.

Майка им твърди, че се е опитала детството им да бъде възможно най-нормално.

"Те получават джобни пари от втори клас, подходящи за възрастта, не повече от приятелите им. Така ще се научат как да се справят с парите и тяхната значимост. Искам те да не се различават от приятелите им", обяснява Ингрид Флик пред австрийския вестник Kronen Zeitung през 2009 г.

Тя отказва да получи кредитна карта от дъщеря си. "Децата трябва да научат, че не са нищо специално, а името Флик ги задължава", казва Ингрид пред германското списание Bunte.

Близнаците учат в обществена гимназия в Южна Австрия, но все пак израстват с привилегиите на богатството. Когато са на 13 години, те преместват в собствената си вила на територията на австрийския имот на майка си. Резиденцията има дискотека, спортна площадка и тенис корт, открит от тенис легендата и бивш номер 1 в света Илие Настасе, според вестник Kleine Zeitung.

Управлението на парите им е поверено на трима изпълнителни директори с десетилетен опит в управлението на богатството, инвестиционното банкиране и правните въпроси.

Инвестиционните цели на семейната фондация изглеждат скромни. Целта на баща им Фридрих Карл Флик е 4% годишна възвръщаемост след данъци, инфлация и разходи. "Звучи малко, нали?", казва той пред австрийското списание Trend през 1998 г.

Но дори и след смъртта си той не може да избяга от лошата слава на семейството. През 2008 г. престъпници открадват ковчега с тленните му останки от мавзолея в град Велден, където е погребан, и искат 6 млн. евро откуп. Полицията разкрива и залавя извършителите. Впоследствие останките му са открити в Унгария и повторно погребани в Австрия.

"Най-накрая съпругът ми се връща у дома. Надеждата и страхът свършиха. Беше отговорено на молитвите", признава Ингрид Флик пред списание Bunte.