Тези хора притежаваха огромни състояния. Те имаха всичко - от частни самолети и яхти до собствени острови. Но в един момент тези доларови милиардери загубиха абсолютно всичко. Разказваме ви как точно се случи тези финансови корабокрушения.

Виджай Маля

Виджая Маля е единственият син на богат индустриалец и голям производител на алкохол. Той стана известен като собственик на емблематичния отбор от Формула 1 Форс Индия. А също и като човек, който организира наистина луди купони. Но Видай нямаше предразположеност към бизнеса. Опитвайки се да развие наследството на баща си, мъжът натрупа огромно количество заеми, които не можеше да върне. Потърси необичайно решение: да избяга.

Вече много години индийското правителство се опитва безуспешно да отстрани Виджая от Обединеното кралство, за да бъде изправен пред съда. Той е обвинен в огромна измама на стойност почти 100 милиарда долара. Капиталът на човека, след като изплати дълговете си и избяга, намаля многократно. И никога няма да може да върне всичките си заеми.

Джоселин Вилденщайн

Малко хора знаят името на тази жена, но определено всеки е виждал снимката й поне веднъж в живота си. Джоселин получи от медиите прякорите "Жената котка" и "Булката на Франкенщайн". Появата й е направо незабравима. И без преувеличение.

Вилденщайн беше съпруга на милиардера, търговец на изкуство Алек Вилденщайн. Както казва самата Джоселин, тя започна да прави пластични операции, за да угоди на съпруга си. Според легендата той обожавал големи котки, така че жената се стремяла да изглежда като лъвица. За съжаление вече не е възможно да разбере дали това е вярно или не, тъй като Алек първо се разведе със съпругата си и след това внезапно почина.

През 1999 г. мъжът й си намери нов любовник - модел с руски корени. Всеки американец следеше процеса на развод. В резултат на процеса Джоселин получи колосалните 2,5 милиарда долара от бившия си съпруг и огромни месечни плащания, които той трябваше да прави през следващите 13 години.

Имотни милиардери: Богаташи, за които 10 жилища не са достатъчни

Имотни милиардери: Богаташи, за които 10 жилища не са достатъчни

Това са някои от най-известните милиардери на света

Джоселин води наистина богат живот. Както каза в едно интервю, тя харчи почти 60 хиляди долара на месец само за плащане на телефонни сметки, а жената харчи около 500 хиляди долара за храната си.

Ситуацията се промени през 2018 г. Тогава Джоселин Вилденщайн подаде молба за банкрут. В изявлението на жената се посочва, че месечният й доход е 0 и се издържа от социални помощи и помощта на приятели.

Алън Станфорд

В продължение на повече от 20 години Stanford Financial Corporation управлява измамна схема, в която продава депозитни сертификати, които гарантират висока норма на възвръщаемост. Но икономистите установиха, че реалната възвръщаемост на тези ценни книжа е практически нулева. След това съдът реши да замрази всички депозити.

Самият Алън беше изправен пред съда, обявен в несъстоятелност и осъден на 110 години затвор. Инвеститорите от Станфорд в крайна сметка не получиха никакви пари.

Елизабет Холмс

През ноември 2022 г. приключи изключително дългият процес срещу 39-годишната измамница Елизабет Холмс. Само преди 5 години тя беше смятана за топ звездата в Силициевата долина. Състоянието й почти достигна 10 милиарда долара. Момичето беше един от основателите на медицинския стартъп Theranos. Компанията обеща да създаде иновативни методи за изследване на кръвта. Идея като тази получи огромни инвестиции. Но всичко това се оказа просто измама.

"Тайни милиардери" - богаташи, които се крият от светлините на прожекторите

"Тайни милиардери" - богаташи, които се крият от светлините на прожекторите

Как те са спечелили състоянието си и как се опитват да избегнат общественото внимание през годините

Въпреки че самата идея не беше никак лоша. Според обещанията един прост кръвен тест от върха на пръста ще може да идентифицира целия спектър от човешки заболявания. В действителност такъв анализ не би могъл да доведе до такива резултати поради много медицински фактори. Както се оказа по-късно, на пациентите бяха дадени резултатите от техните изследвания, които не само бяха неточни, но като цяло бяха далеч от истината.

Процесът на Елизабет продължи толкова дълго, че жената успя да роди две деца. Сега нейният капитал е точно 7 долара. Тя ще трябва да излежи и 11 години затвор за измама на доверчиви инвеститори.

Снимка 527002

Източник: EPA/БГНЕС

Бърнард Мадоф

Той е основателят на най-голямата финансова пирамида в света. Размерът на неговата измамна схема генерира приблизително 65 милиарда щатски долара. Хиляди хора и организации попаднаха под влиянието на Мадоф, включително благотворителни НПО и пенсионни фондове. Перфектно замислената схема обещаваше на инвеститорите огромни суми пари, но в действителност те не получиха нищо. Когато всичко се разкрива, финансистът е осъден на 150 години затвор. Умира в затвора.

Патриша Клуге

Патриша Клуге беше истинска социалистка. Тя наследи огромно състояние, а в младостта си беше успешен модел и съпруга на милиардера Джон Клуге. По време на развода тя съди съпруга си за 1 милион долара годишна издръжка и огромно имение. Патриша живееше богат живот, мечтаейки да увеличи всичките си доходи. За целта жената купува лозя и основава собствена винарна. Отначало всичко беше наред: бутилки от напитките на Клуге бяха на всяка маса на американски високопоставени лица.

А по-късно няколко неуспешни инвестиции и неясни разходи принудиха Патриша да обяви фалит. Продажбата на всички бижута и произведения на изкуството не помогна. В крайна сметка тя загуби всичко. Доналд Тръмп купи нейната винарна.

Ейке Батиста

Батиста мечтаеше да стане милиардер от детството си. Той успя да постигне мечтата си. Той изгради цяла империя върху производството на желязна руда и минното дело. И през 2010 г. той обяви фалит. По-късно сметките на Батиста започват активно да се одитират, което доведе до обвинения в пране на пари и подкупи. През 2022 г. той беше осъден на 30 години затвор, но реши да излезе от ситуацията, като сключи сделка с правителството. Според споразумението той трябва да излежи 4 години, да сътрудничи на прокуратурата и да плати огромно обезщетение.

Шон Куин

Той беше най-богатият човек в Ирландия и след това загуби всичко. Това се случи заради поредица от неуспешни инвестиции и неплащане на данъци. Сега бившият милиардер е напълно фалирал. Той е обвинен в няколко икономически престъпления и неуважение към съда.

Бьорголфур Гудмунсон

Исландският бизнесмен натрупа богатството си в пивоварната индустрия. Инвестициите в исландската банка Landsbanki му донесоха огромна сума пари. Освен това той придоби футболния клуб West Ham United. Състоянието на Гудмунсон беше подкопано от исландската банкова криза от 2008 г. След поредица от провали предприемачът беше обвинен в укриване на данъци.

Човекът не успя да плати всички глоби и задължения. Оттогава синът на Бьорголфур Гудмунсон, по прякор "Тор", успя да си върне по-голямата част от състоянието си. В резултат на това Forbes публикува статия за него, наречена "Лудо завръщане". Таткото нямаше такъв късмет.