Преди малко повече от година саудитският милиардер Мохамед ал Амуди стана заложник в хотел "Риц" в Рияд заедно с над 380 високопоставени лица в страната. Те бяха блокирани в станалия известен като най-луксозният затвор в света като целта беше да минат през разпити в мащабна антикорупционна акция.

Случаят на ал Амуди е любопитен с това, че месеци наред не е било сигурно дали той е жив, а в същото време успоредно с това богатството му е нараснало рекордно.

По последни данни той все пак е жив и ще бъде обвинен в корупция, твърдят пред Bloomberg представители на властта в Саудитска Арабия. По техните думи ал Амуди е жив и в добро здраве, като има връзка с близките си.

За последната година глобалната империя на бизнесмена претърпя истински бум. Продажбите на базираната в Швеция рафинерия Preem AB са нараснали с над 30% и компанията на милиардера в Стокхолм е нараснала значително по пазарна капитализация.

Снимка 395705

Източник: sheikhmohammedalamoudi.info

От затварянето на бизнесмена в Рияд до сега неговото нетно богатство е нараснало с около 6% до 8,3 милиарда долара, показват данните на Bloomberg Billionaires Index.

Милиардерът, станал част от антикорупционната акция, държи активи извън кралството за 7,6 милиарда долара, като за неговите компании работят хиляди души в Европа и Африка.