15 месеца след като Италия конфискува Шехерезада, суперяхта на стойност 650 милиона долара, свързана с Владимир Путин, "Файненшъл таймс" съобщи, че с яхтата се случва нещо необичайно.

Италия е позволила на неназования, но санкциониран собственик на яхтата да плати не само за персонала и поддръжката, но и за нейното преоборудване.

Дългата 140 метра яхта, която е само на четири години и разполага с 22 каюти за гости с позлатени бани, две палуби за хеликоптери и спа център, се ремонтира от листната в Милано Italian Sea Group.

Компанията потвърди, че "ремонтът" на кораба е продължил, след като активът е бил замразен от властите и че собственикът на яхтата е плащал за работата и поддръжката, но отказа да даде повече подробности, включително самоличността на собственика.

Agenzia del Demanio, която управлява иззетите активи, потвърди, че се е съгласила, заедно с финансовото министерство, да позволи на собственика на кораба да плати за "работите по поддръжката", но отказа да навлезе в повече подробности, защото "информацията за замразени активи е класифицирана ".

Италия никога не е идентифицирала публично собственика на яхтата, въпреки че по времето, когато е била конфискувана, се казва, че има "доказателства за значими икономически и бизнес връзки с видни елементи от руското правителство, обект на санкции от ЕС". Сред местните мегаяхтата е наричана "Яхтата на Путин".

Лов на яхти в Европа: Търси се кой е платил $700 милиона за "Шехерезада"

Лов на яхти в Европа: Търси се кой е платил $700 милиона за "Шехерезада"

Миналата седмица френските власти задържаха яхтата на шефа на Роснефт

Според хора, запознати със ситуацията в Рим и Брюксел, собственикът на яхтата е Едуард Худайнатов, бивш главен изпълнителен директор на руската държавна петролна компания Роснефт, който беше санкциониран от ЕС през юни 2022 г.

В доклад на Bloomberg от миналата година се казва, че американски служители са твърдяли в съдебни дела, че Худайнатов е бил "сламен собственик" на две яхти, включително "Шехерезада", от името на Путин. Financial Times проследи собствеността на лодката до базирано на Маршаловите острови дружество, наречено Beilor Asset Limited.

Междувременно изследователи, работещи за хвърления в затвора руски опозиционен активист Алексей Навални, също твърдят, че истинският собственик на Шехерезада е руският президент, тъй като част от екипажа му са били членове на Федералната служба за охрана, отговаряща за сигурността на Путин. Тогава Кремъл отхвърли обвиненията. Впоследствие персоналът на борда на яхтата беше сменен.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в отговор на въпрос на Financial Times: "Всички слухове за това са неоснователни".

Говорител на Европейската комисия каза, че "държавите членки са отговорни за прилагането на санкции" и че замразяването на активи не засяга собствеността върху активите.

Най-голямата и луксозна яхта в света беше "задържана" в Германия

Най-голямата и луксозна яхта в света беше "задържана" в Германия

Луксозното имущество сред руския елит привлече особено голямо внимание след началото на войната

На въпрос за схемата на плащане за издръжката на Шехерезада, говорителят каза, че "разходите за поддръжка на замразени активи могат да бъдат платени от определеното лице" при "стандартна дерогация".

Италия и Европейската комисия не потвърдиха кой е "посоченото лице" за Шехерезада.

ЕС наложи санкции на почти 1900 руски физически и юридически лица след първото нахлуване на Москва в Украйна през 2014 г., като замрази активите им и им забрани да пътуват из блока. Важно е да отбележим, че активите са замразени, а не конфискувани, и ще бъдат върнати, ако санкциите бъдат отменени.

Според списък с руски активи, иззети в Италия, видян от FT, Шехерезада е единствената, чийто собственик не е посочен. Корабът е описан просто като: "суперяхта Шехерезада, плаваща под флага на Каймановите острови, на стойност около 650 милиона евро".

Снимка 566227

Източник: Getty images