Въпреки тежките американски санкции броят на милионерите в Иран се е увеличил многократно през изминалата година. За този период броят на хората, управляващи активи за над 1 милион долара, се е увеличил с 21,6%. Междувременно общото нетно богатство на иранските милионери се е увеличило с още по-бързи темпове - с 24,3 на сто, сочат изчисленията на Forbes.

"Обемът на търговия на фондовата борса в Техеран е нараснал с 625% между март и юли 2020 година в сравнение с предходната", посочват експертите от консултантската фирма Capgemini. За сравнение основният американски индекс S&P 500 отчита ръст от малко над 16 на сто за същия период.

Заради ограничения достъп на иранските инвеститори до международния пазар в резултат на санкциите, много от тях влагат парите си в акции у дома. В резултат на това активността на пазара в Иран превърна много от инвеститорите там в милионери.

Така към днешна дата, според данните на Capgemini, има 250 000 ирански милионери, като повечето от тях живеят в страната.

Правителството в Техеран спомогна за този бум на фондовата борса, след като наля доста публични пари там. През миналия септември властите насочиха 1% от активите на суверенния фонд към пазара, а през януари обявиха втори транш на стойност от 25 трилиона риала или около 595,2 милиона долара.

В друг източник на богатство за иранците се превърнаха криптовалутите. Евтиното електричество в страната стимулира много хора да се насочат към копаенето на bitcoin. Манията по дигиталните валути се разрасна толкова, че властите в Иран наложиха 4-месечна забрана през май.

Отново по изчисленията на Capgemini около 72% от милионерите в Иран са инвестирали в криптовалути. В момента страната е на 14-то място в света по брой на хората с поне 1 милион долара в сметката и на първо място в Близкия Изток, изпреварвайки Саудитска Арабия, където милионерите са общо 210 000.