Съвкупното възнаграждение на Илън Мъск от Tesla, идващо от платежния план, създаден в компанията преди три години, достигна размер от 11,8 млрд. долара, предаде Zero Hedge.

Последната наградата на бизнесмена се дължи на факта, че коригираната печалба на компанията преди дивиденти, данъци и амортизации и пазарната капитализация надвишиха целите на фирмата. Тя добави към постъпленията му нови 8,44 млн. долара в опции.

Мъск планира да пусне на борсата Starlink - бизнеса на SpaceX за космически интернет

Мъск планира да пусне на борсата Starlink - бизнеса на SpaceX за космически интернет

След няколко години, когато ръстът на приходите на компанията е плавен и предсказуем

Първият транш от пула беше прибран от Мъск през май, след като плащането за постигнатите цели беше одобрено още през 2018 г. Предприемачът няма заплата в Tesla, а възнаграждението му се формира въз основа на постиженията му. Следващите два транша бяха получени през юли и септември тази година, припомнят от Bloomberg.

Компенсационната програма за Мъск е най-голямата сделка, сключвана между главен изпълнителен директор и борд на директорите. Тя е на стойност 101 млн. опции на Tesla, разделени в общо 12 транша, които се "отключват", когато се постигнат заложени цели. Общият размер на възнаграждението е 50 млрд. долара според собствените изчисления на компанията.

Мъск загуби $16,3 милиарда след срив на акциите на Tesla

Мъск загуби $16,3 милиарда след срив на акциите на Tesla

Милиаредерът за кратко беше в топ 3 на най-заможните хора в света

Самият Мъск може да упражни опциите си, когато те станат достъпни за него, но няма право да продава акциите си в продължение на пет години.

Само от началото на годината неговото съвкупно богатство надхвърли 100 млрд. долара, което е най-бързият темп на растеж в индекса на милиардерите на Bloomberg. Така той стана четвъртият най-богат човек на планетата.