Русия спря заради неплатени дългове газта за Украйна. Засега спорът между двете страни няма отражение на доставките за Европа, но това далеч не означава, че енергийната буря е отминала - над половината от руската газ за ЕС преминава през украински тръби. А Испания предлага да промени това, казва германското радио Дойчландфунк.

Марта Маргарит има предложение как Европа да намери решение срещу опасността от нарушаване на руските доставки на газ - като започне да внася от Испания, казва говорителят на Сдружението на испанските газови компании.

Испания не внася и грам руска газ или петрол. „Испанската газопреносна система е силно развита. Ние можем да бъдем транзитна страна за доставки за други европейски страни. Но за да се случи това, е нужна трета тръба от Испания към Франция. От испанска страна проектът е стартират, но от френска нищо не е направено", казва Маргарит.

Под добре развита експертът има предвид предимно шестте терминала за втечнен газ на територията на страната, откъдето газта потича из цялата страна. Освен това в Испания потреблението на енергийни ресурси е значително намаляло от кризата насам:

"Търсенето на газ в Испания през последните години спадна. Това стана основно заради газовите централи, които произвеждат по-малко ток и съответно използват по-малко газ. Испания има една ненатоварена инфраструктура, от която Европа има нужда. Иначе би струвало години на ЕС да построи такава", казва тя.

Всъщност няма друга страна в Европа, която да е инвестирала толкова много пари в своите пристанища, казва Гонзало Ескрибано. Той е политически експерт със сфера енергетика към института „Елкано", който съветва правителството по различни геополитически въпроси. Испания внася газ от Норвегия, Перу, Нигерия и Персийския залив. Но експертът казва: нямайте огромни очаквания.

„Че Испания предлагат решение, това е малко пресилено. Всяка страна предлага това, което отговаря на собствените й интереси. Така поляците залагат на въглища и шистов газ, гърците на партньорство с Израел, а французите на повече ядрена енергия. А в реалността всъщност само всички взети заедно предложения могат да решат проблема със зависимостта от Русия. По този начин пазарната позиция на Русия ще бъде отслабена", казва той.

Над половината от газта за Испания идва от Алжир. В последно време северноевропейците се питат - а дали по този начин Европа не би станала зависима от друг, непознат доставчик? Испанците бързат да отговарят: Алжир никога досега не е спирал газта на някой от своите клиенти - за разлика от Русия.