На българо-катарския бизнес форум, който беше открит днес сутринта от икономическия министър Трайчо Трайков в катарската столица Доха, не дойдоха бизнесмени от емирството, предаде специалният пратеник на Дарик радио. По предварителна информация от прес службата на Министерсикя съвет форумът трябваше да бъде открит от премиера Борисов и емира шеих Хамад бин Халифа Ал-Тани.

Българската страна беше представена от над 100 български компании, които пътуваха специално с чартърен полет, за да представят своите продукти и услуги на евентуално заинтересувани катарски компании и инвеститори.

В зала "Цюрих" в хотел „Мьовенпик" в центъра на Доха дойдоха обаче само българи. Форумът беше открит от министър Трайков на английски език, което малко обърка присъстващите. "Това беше предварителната уговорка," - обясни Трайков. "Външно министерство са поканили голям брой фирми, тъй че всички бяха подготвени официалният език на форума да е английски".

От поканените "голям брой фирми", по предварителни данни около 500, в залата не бяха забелязани техни представители.

За втори път в емирството се прави държавно посещение от най-високи ниво и министър Трайков поясни, че въпреки неявяването на местни фирми, партньорството между двете страни този път ще се случи в конкретни измерения, макар някои известни условности на правенето на бизнес с емирството: "Би трябвало да се видят какви конкретни проекти ще заявят катарските компании, но трябва да се има предвид, че тук решенията за големи проекти се взимат от икономически субекти, които могат да се преброят на пръстите на едната ръка".

В последните години са се предлагали редица проекти, но засега без конкретен резултат. Министър Трайков призна, че проектите не се случват, защото се струват малки и не достатъчно изгодни на катарската страна: "В последните две години, няма да скрия, че и ние и други министерства, предлагаме голям брой проекти, както казах катарските инвеститори са много взискателни - и от гледна точка на възвращаемост, и от гледна точка на качество на инвестицията. Досега не са се заинтересували от нито един от конкретните земеделски проекти, основно защото са им се стрували малки."

Министър Трайков все пак не изрази притеснения от липсата на катарски фирми на българо-катарския форум, тъй като "за всяка българска компания, която иска да привлича катарски инвестиции или да продава стоки и услуги, тук не е загубено време".

Според министър Трайков катарските компании не са огромна вселена от дребни компании, които по такъв начин правят инвестициите си: "Форумът е нещо чудесно", допълни той, "но истинското съгласие за постигане на проекти според мен ще стане на срещите с инвестиционните организации".