Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразна заповед на зам.-кмета на Столична община за класиране на участниците и определяне на изпълнители в открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Поддържане на градини, зелени площи, разположени в междублоковите пространства на територията на Столична община за 2013-2016 г. по обособени позиции", в частта по обособена позиция № 2 - Зона № 2 -Красно село; обособена позиция № 5 „Зона № 5"- район „Оборище" и обособена позиция № 7 „Зона № 7" - район „Подуяне", във връзка с изложените твърдения в жалбите на Консорциум „Евъргрийн София" и „БКС Кремиковци - 98" ООД.

Проучването установи, че по втора, пета и седма обособени позиции избраният за изпълнител участник „Цветомания" ЕООД е представил ценово предложение, което не отговаря на условията на възложителя, тъй като е допуснал грешка при изчисляване на общата стойност, която предлага за дейностите по тези позиции. Оценителната комисия съответно е трябвало да отстрани участника от процедурата, вместо да го допуска до класиране.

КЗК връща преписката на възложителя за продължаване на процедурата от етап разглеждане на ценовите оферти на „Цветомания" ЕООД за съответствие с предварително поставените изисквания по втора, пета и седма обособени позиции.

КЗК отмени решение на община Видин

Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на кмета на община Видин за класиране на участниците и определяне на изпълнител за възлагане на обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка (обекти на социални, здравни дейности и детски градини, както и филиали на детски градини) на територията на община Видин през 2012 г. и 2013 г. с обособени позиции: 1 - хляб и хлебни изделия; 2 - пакетирани и консервирани хранителни стоки; 3 - мляко и млечни продукти; 4 - месо и месни продукти; 5 - риба и рибни продукти; 6 - плодове и зеленчуци; 7 - яйца; 8 - кисело мляко и плодове за децата в подготвителните групи в детските градини на територията на община Видин, както и в детска градина в гр. Дунавци", в частта за обособена позиция № 2.

Производството установи нарушение при допускането до по-нататъшно участие в процедурата на избрания за изпълнител кандидат „ФРУКТ-Н" ООД, гр. София, поради повторно непредставяне на документация, заложена в условията за откриване на обществената поръчка, след като процедурата е била върната веднъж от КЗК.
От приложените по преписката допълнително представени от дружеството документи е видно, че участникът не е представил доказателства съгласно „Техническата спецификация" за всички продукти по обособена позиция № 2 - „Пакетирани и консервирани хранителни стоки", част „Консерви", че консервираните продукти не съдържат консерванти, оцветители и подсладители.

КЗК връща процедурата от етап разглеждане на допълнително представените документи от участника „ФРУКТ-Н" ООД в съответствие с изискванията на закона и мотивите в решението.