"Всички институции подходиха изключително отговорно и решаваха всички появяващи се въпроси и казуси в периода на подготовката на изборите за президент и вицепрезидент на републиката", подчерта министър Василев на пресконференция в МДААР, в която се включиха представители на ЦИК, МВР, МВнР и ГД ГРАО на МРРБ.

Министър Василев специално изрази своята благодарност за перфектната работа на експертите от дирекция "Регионална координация" на МДААР, които отговарят за техническата подготовка и организация на предстоящите избори за президент.

За подготовката на президентските избори Министерството на държавната администрация и административната реформа обяви четири обществени поръчки:

  1. за отпечатване на изборни книжа;
  2. за изработване и доставка на прозрачни кутии за гласуване;
  3. за изработване на печати;
  4. за отпечатване на бюлетини.

Изборът се проведе напълно прозрачно и публично, в присъствието на фирмите кандидати и на медиите на всеки етап от процедурата - обявяването на поръчките, отварянето на офертите, класирането. Нито една от процедурите не беше обжалвана и всички договори бяха сключени в срок.

Общата сума по четирите договора е 1 450 000 лв., като чрез преговорите с кандидатите за изпълнители само от обществените поръчки МДААР направи икономия от около 100 000 лв. от предвидените за това в план-сметката средства.

Всички материали по тези договори бяха доставени в областните администрации в срок, като по време на целия процес на транспортиране в страната значителна част от полицейските сили беше ангажирана със съпровождането и охраната на доставките.

За изборите са образувани са общо 11 474 секционни избирателни комисии.