Поне 12 милиона души по света, повечето от които деца, са държани в робство, цитира Scottsman.com изказване на активист за човешки права.

Децата са принуждавани да проституират и да се снимат в порнографски филми, експлоатират се като евтина работна ръка и служат като деца-войници.

„Те са по-уязвими, по-евтино е да се поддържат и е по-малко вероятно да изискват високи надници или по-добри условия на труд." Сара Уилямс от Anti-Slavery International смята, че сега 8,4 милиона деца в света са роби.

Уилямс рисува мрачната картина, че робство съществува навсякъде по света. Например след избухването на гражданската война в Судан през 1983, хиляди хора са били пленени и заробени.

Стотици хиляди хора в Бирма са принуждавани да работят като помощници във ферми, ръчни хамали и строителни работници без да получават заплащане за това.

Осъществява се трафик на жени от Албания и Молдова и те са принуждавани да проституират във Франция, Италия и Великобритания. Мъже се превозват от Мексико в САЩ за работа във ферми.

Детето, което работи като водач на камили, жената която проституира извън родината си, емигрант, чийто паспорт е отнет от боса на гангстерската група - всички те на практика са роби, казва Уилямс.

Изявлението идва във връзка с 200-тата годишнина от забраната на търговията с роби от Великобритания.

Според данни от други източници обаче, фактическият брой на робите в света е много по-голям. В края на 20-ти век се коментираше дори числото 200 милиона, като по-консервативните автори определяха "робската квота" на 27 милиона души. Не е много вероятно за седем години броят на тези хора да е спаднал двойно.

Всичко в числата, (които изобщо не са токова важни колкото самият факт), зависи от дефиницията за "робство". Все по-модерно по света е държането на домашни роби. Само в Париж броят на принудително държаните за работа в богати домакинства вероятно е 3,000 души.