120 спасители търсят работа чрез Агенцията по заетостта към днешна дата. Най-много регистрирани в бюрата по труда спасители има във Варна (26), следват ги тези в Пловдив (21) и София (16).

От Агенцията посочват, че те притежават необходимия сертификат, издаден след завършен курс за обучение съгласно „Инструкция за организиране на курсове за водни спасители" на Българския червен кръст (БЧК).

В бюрата по труда са обявени 23 свободни работни места за спасители. Част от местата са за воден спасител на открити водни площи и море, а останалите - за воден спасител на плувни басейни и водни паркове. Търсенето е най-голямо в морския регион.

Основните изисквания, на които трябва да отговарят спасителите, са притежание на горепосочения сертификат, да имат завършено средно образование и да бъдат физически годни за занимания с плуване и гмуркане.

Работодателите, търсещи спасители, могат да получат изчерпателна информация в най-близкото бюро по труда в цялата страна, както и на интернет страницата на Агенцията по заетостта в раздел „е-трудова борса".