Близо 2.4 млн. лв. ще трябва да инвестира новия концесионер "Слънчев дар" на Пристанищен терминал Оряхово в развитие на порта през следващите няколко години.

Това съобщи министърът на транпорта Петър Мутафчиев, след като заедно с изпълнителният директор на варненската компания Светлозар Дичевски подписаха договора за предоставяне на концесия на терминала в Оряхово, който е част от пристанището за обществен транспорт Лом.

Концесионерът ще вложи не по-малко от 1 200 000 лв. за първите две години от срока на концесията и още толкова през следващите 8 години. Срокът на концесията е 25 години.

"Слънчев дар" ще трябва да плати 20 хил. лв. еднократно концесионно плащане на държавата след подписването на договора. Отделно компанията ще изплаща на държавата фиксирана концесионна такса от 5 112,92 евро, която се индексира на всеки 5 години от срока на концесията с индекса на потребителските цени.

Дължима е и променлива част на годишното концесионно плащане в размер 10 на сто от нарастването на общия размер на брутните приходи за текущата година от извършваните пристанищни услуги на обекта на концесията спрямо приетите за базови брутни приходи в размер 105 000 евро.