Генералното консулство на Русия в Русе и община Белене обсъждат възможностите за осигуряване на жилища за 2000 руски работници и специалисти, които ще бъдат ангажирани в строителството на АЕЦ "Белене", съобщи БНР.

По думите на председателя на представителството на Търговско-промишлената палата на Русия за Балканите Генадий Ростовски, общо 4000 души са необходими за изграждането на централата, като половината от тях ще бъдат осигурени от Русия, защото в България няма достатъчно специалисти за строителство на съоръжения от подобен тип.

Според Ростовски около 1500 работни места ще бъдат открити при изграждането на нефтопровода "Бургас-Александруполис". В процес на подготовка са разчетите за необходимата работна сила за строителството на газопровода "Южен поток".

В напреднала фаза е изграждането на фериботната връзка Варна-Кавказ, която ще осигурява товарообмен не само между Русия и България, но и от Азия за Западна Европа. Руската страна вече е осигурила два кораба за превоз на железопътен състав, очаква се и България да осигури своите плавателни средства, каза Генадий Ростовцев.