Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата в Република България за 2006 - 2015 г. предвижда до края на мандата на правителството - 2009 г. около 5,5 млрд. евро да бъдат инвестирани в инфраструктурни проекти.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов при откриването в София на конференцията "Инфраструктурни проекти, България 2007 - състояние и перспективи".

Той посочи, че темата на форума е особено актуална сега, месеци, след като страната ни стана пълноправен член на Европейския съюз и сега е момента тя да защити името си на достоен член на ЕС, защото ще започне реалното изпълнение на редица проекти.

Само модернизирането на инфраструктурата ще подобри конкурентноспособността на икономиката, инвестиционния климат и цялостното развитие на страната ни, каза още Гагаузов.

"През миналата година отчетохме "бум" на строителството и на инвестициите в страната и сега трябва да се възползваме от тази благоприятна тенденция", каза министърът.

По думите му една от най-успешните формули за изпълнение на тази задача е публично - частното партньорство. За миналата година бяха построени, реконструирани и ремонтирани над 1626 км пътища на стойност 430 млн. долара.

Амбицията на правителството е до края на мандата да довърши изграждането на магистралите " Тракия" и "Марица". През януари 2007 г. беше направена първата копка на магистрала "Люлин" и до три години се предвижда завършването й.

За периода 2007-2010 г. предстои рехабилитация, реконструкция и ново строителство на общо над 1500 км от републиканската пътна мрежа с финансиране от ЕИБ и бюджета.

Значителен ресурс, от над 600 млн. лв. от ОП «Регионално развитие» са отделени за пътища втори и трети клас, каза министърът.

«Като анализираме опита на Чехия, Полша и Унгария , можем да прогнозираме, че в следващите години от членството ни в ЕС ще се увеличи делът на строителната продукция, създавана от големите компании. В тази връзка предстои процес на консолидиране на българските строителни предприятия, който ще доведе до по-голяма конкурентноспособност, по-лесен достъп до обекти извън България и в страната", каза министърът.