40,9 милиона евро ще предостави на страната ни Световната банка за модернизация на най-големите ГКПП „Капитан Андреево" и „Калотина" - външна граница на Европейския Съюз, съобщава News.bg.

Средствата се предоставят за финансиране на втория проект за улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа. Общата стойност на проекта е 54,6 милиона евро, тъй като освен кредита от Световната банка е предвидено и съфинансиране по Държавния бюджет с 13,7 милиона евро.

Правителството ще предложи на парламента да даде съгласие за преговори и сключване на заемно споразумение със Световната банка за проекта. Целта е да се стимулира конкурентноспособността, както и разширяване на пазарния достъп на страната в Югоизточна Европа и в Европейския съюз чрез укрепване на регионалната търговия и транспорт. С парите от Световната бака ще се финансира модернизацията освен на пунктовете „Капитан Андреево" и „Калотина" също и на по-малките пунктове по границите със Сърбия, Турция, Македония и Черно море.

Заемът е за 17 години с 5 годишен гратисен период. Проектът включва и изграждането на път, свързващ магистрала Марица с ГКПП Капитан Андреево и модернизация на комуникационната система между граничните служби.
Предвижда се и реализацията на проекта граничните пунктове да разполагат с нови съоръжения за проверка и значително да се съкрати времето за контрол на тежкотоварните превозни средства.