8 основни политически субекта  ще играят главните роли на предизборната сцена. ГЕРБ и БСП все още не са достигнали своя електорален таван. От СОВА ХАРИС отчитат, че 26% от хората имат доверие в БСП, а в ГЕРБ - около 38 на сто от населението, коментира за news.bg Димо Гецов от Сова Харис.

Рамката на върха се запазва - ГЕРБ държи лидерството си, а БСП, Атака и ДПС оформят квартета, който със сигурност ще има представителство в следващия Парламент.

Ръст има в доверието и електоралната подкрепа на СДС и Движение „Напред" (ВМРО, Лидер, Земеделски Народен Съюз, Движение „Гергьовден").
На този етап те имат шансове да спечелят мандати в 41-вото Народно събрание.

ДСБ и НДСВ също подобряват позициите си, но все още нямат необходимата електорална тежест, за да се приеме със сигурност, че ще прескочат 4-процентовата бариера.

ГЕРБ и БСП открито демонстрират амбиции за управлението на страната и това води до известно нарастване на подкрепата за тях.

Съпоставяйки актуалните резултати от аналогично проучване от декември 2008 г., отчитаме ръст в електоралната подкрепа за ГЕРБ от 23.1% до 25.6%, а за БСП - от 15.3 до 18 на сто.

При така оформилата се предизборна ситуация е видно, че нито една от двете водещи политически сили не би могла да спечели парламентарно мнозинство.

В същото време обаче и двете партии имат реални шансове за участие във властта, но всичко ще зависи от колаборацията им с партиите с по-ниска електорална подкрепа.

Общо около 48% от българите посочват ГЕРБ в различни комбинации за коалиции с други партии. Едва около 25 на сто от хората включват БСП в следващата управляваща коалиция. Около 24% смятат, че СДС ще участва редом с ГЕРБ в новото управление, като две трети от тях добавят и ДСБ.

Въз основа на резултатите по-вероятно е формирането на широка дясно-центристка коалиция.

От друга страна, гласоподавателите са в очакване на промяна на политическото статукво, тъй като четиригодишният мандат на Тройната коалиция абсорбира известна доза негативи към БСП (като основен носител на тежестта от управлението) и най-вече към ДПС (като партия, задържала се най-дълго време във властта през последните 8 години).  

Около 14% от хората заявяват, че ще гласуват, но се колебаят за коя политическа сила. Очевидно това ще бъде основната група гласоподаватели, към които ще бъде насочена

Почти 56% от хората декларират, че възнамеряват да гласуват и имат свой ясен фаворит - този показател е с 8 на сто повече в сравнение с отчетения през декември 2008 г. и със 16 на 100 повече от този през юни 2008 г.

С отслабването на позициите на НДСВ, Движение „Напред" зае успешно нишата им в центъра на политическата ос.

49% от хората посочват мажоритарната система като предпочитан метод за разпределението на депутатските мандати. Сред тях преобладават симпатизантите на ГЕРБ, „Атака" и ДСБ.

От своя страна, около 30 на сто от българите смятат, че смесената избирателна система подхожда на българската реалност. 

Не толкова еднозначни са нагласите на хората по отношение на задължителното гласуване. 52 на сто смятат, че провеждането на избирателния вот трябва да бъде задължително, а 48% са против тази идея.