Огнен ад се разиграл във влака София-Кардам. Трупове с часове останаха неразпознати, много от пътниците са били обгазени. Все още не е ясна причината за пожара.

Дума":

8 загинаха в горящ Влак

Огнена стихия във влака София-Кардам погуби живота на осем души. Близо четири часа хора бягаха в суматоха от горящите вагони близо до гарата на Червен бряг. Огънят е лумнал около 20 минути преди полунощ в четвъртък срещу петък. Неонова лампа се е подпалила, след нея огънят е тръгнал по пердето на кушет-вагона и е запалил и съседния спален вагон. Кондукторът е подал сигнал в пожарната. На помощ са се притекли пожарникари и полицаи, които със собствените си коли са карали хората до болницата в града. Огнената стихия е била овладяна едва малко след 4 сутринта.

Новинар":

Седмина и дете изгоряха живи във влак на смъртта

Осем души загинаха в пламъци, след като два вагона на влак N 2647, пътуващ по линията София-Кардам, се запалиха в движение малко преди гарата на Червен бряг в 23.40 в четвъртък вечерта.

Освен загиналите има още девет пострадали, четирима от които са в тежко състояние. По непотвърдена информация сред загиналите във влака е и шефът на Националния исторически институт с музей проф. Рашо Рашев.

Сега":

Мистериозен пожар отне живота на 8 души във влака София - Кардам

Пълна мистерия засега е какво е причинило пожара във влака София-Кардам и защо огънят се е разпространил толкова бързо, че част от пътниците не са успели да напуснат купетата.

8 души изгоряха, а други 9 бяха обгазени, след като влакът се подпали в 23.15 ч. миналата нощ край Червен бряг. Четирима от пострадалите останаха в болницата на Червен бряг. Има опасност за живота на един от тях - полицай, който е участвал в гасенето на пожара.

Защо ЕК спира плащанията по ФАР.

Дума":

Спират ни 80 млн. евро по ФАР

МРРБ и МФ контролирали лошо управлението и усвояването на средствата

В четвъртък вечерта Европейската комисия е поискала България да спре всички плащания по предприсъединителната програма ФАР. Това става ясно от писмо на комисията до Министерството на финансите. Преди дни беше ограничено финансирането от ЕС на инфраструктурни проекти заради скандала с подкупи и конфликт на интереси във фонд "Републиканска пътна инфраструктура".

Спирането на парите е временно и се налага заради лошо управление и занижен контрол върху управлението и усвояването на средствата по проекти, управлявани от Централното звено за финансиране и договаряне във финансовото министерство и Изпълнителната агенция по ФАР в МРРБ. Става дума за около 80 млн. евро, които остава да бъдат договорени и изплатени по проекти на ФАР за 2006 г., чийто бюджет е за 220 млн. евро и финансовият меморандум продължава да действа, уточняват от финансовото министерство.

Новинар":

Брюксел замразява пари по програма ФАР

Европейската комисия поиска временно да бъдат спрени плащанията по програма ФАР. Замразяването на финансирането се отнася за проектите, които се управляват от две от изпълнителните агенции по програмата - Централното звено за финансиране и договаряне във финансовото ведомство и Изпълнителната агенция по ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това съобщиха вчера от финансовото министерство.

Оттам уточниха, че не спира договарянето по финансовите меморандуми по предприсъединителната програма за 2006 година в четирите изпълнителни агенции. Такива освен във финансовото министерство и МРРБ, има и в социалното и икономическото министерства.

Сега":

Брюксел ни отряза и парите по програма ФАР

Само месец след като замрази финансирането за магистралите у нас, Европейската комисия (ЕК) спря и парите по програма ФАР, които се управляват от изпълнителните агенции към Министерството на финансите (МФ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Причината за това са серия нередности в работата на ведомствата, изброени в изключително остро писмо, подписано от шефа на Главна дирекция "Разширяване" в Еврокомисията Майкъл Лий. В него се казва, че до 31 март 2008 г. МФ и МРРБ трябва да изпълнят поправителни мерки, описани в 25 точки в анекс към писмото. Ако това не стане, изпълнителните агенции в двете министерства ще бъдат сметнати за негодни да управляват европари.

Нов метод за ин витро вече „роди" първото бебе у нас.

Дума":

Първо бебе след "ин витро матурация"

Новият метод излиза два пъти по-евтино от стандартните процедури за зачеване

Родило се е първото бебе, заченото чрез нов метод "ин витро", съобщи вчера директорът на центъра по репродуктивна медицина "София" д-р Явор Владимиров. Мъничето се казва Даная, то и майката са в отлично здравословно състояние, уточни още докторът. През пролетта се очаква появата на още три бебета, заченати по същия метод.

"Ин витро матурацията" се различава от стандартните ин витро процедури по това, че от жената се изваждат неузрели яйцеклетки, оплождат се в изкуствена среда и най-късно до 6 дни се имплантират, обясни д-р Десислава Тачева, ръководител на биологичния сектор в центъра.

Новинар":

Зачеват бебета по нов ин витро метод

На нов ин витро метод могат да се подложат жените, които искат, но не могат да имат дете, стана ясно на пресконференция вчера. Ин витро матурацията се прилага при всякакви видове безплодие, обясни д-р Явор Владимиров, директор на Медицински център по репродуктивна медицина и оплождане ин витро "София". Новият метод не използва хормонално стимулиране на яйчниците за зачеване. В същото време процедурата е двойно по-евтина и струва около 2500 лева, обясниха лекарите.

Кой и защо атакува депутатите ни с sms-и напоследък.

Дума":

Депутати пропищяха от SMS-и на емигранти

Българи в чужбина са атакували с по 50-60 SMS-а вчера мобилните телефони на депутатите от Коалиция за България. За това съобщи социзбраникът Иван Гризанов. С кратките съобщения емигрантите призовават представителите на мнозинството да подкрепят законопроект на опозицията за здравните вноски на българите в чужбина. Гризанов показа SMS от "Pupcho1" с текст "Моля, подкрепете законопроекта на Шарков и Димитров за здравните вноски на българите в чужбина".

Междувременно един от вносителите на разпоредбата депутатът от ОДС Ваньо Шарков се извини за тормоза и се разграничи от него.

Новинар":

SMS терор върху управляващите

Десетки съобщения на мобилните си телефони получиха вчера и предходната нощ депутатите от управляващото мнозинство. Есемесите съдържат призив да бъде подкрепена идеята на опозиционните депутати Ваньо Шарков и Димитър Йорданов за отпадане на здравните вноски в страната за българи, живеещи в чужбина. От трибуната на парламента вчера Шарков се извини на колегите си и категорично се разграничи от акцията. Текстът на съобщенията е: „Моля, разгледайте и гласувайте законопроекта „Шарков-Димитров" за освобождаването на българите в чужбина от здравни вноски.