"Адванс Терафонд" АДСИЦ стартира процедура по увеличение на капитала от 22 086 729 лв. на 44 173 458 лв., съобщиха от PR отдела на компанията.

 Новите 22 086 729 обикновени безналични акции са с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 1,25 лв. По предварителен график търговията с правата на дружеството ще стартира на 4 декември 2006, а целият процес по увеличението ще приключи до средата на януари 2007.

Четвътото увеличение на капитала на „Адванс Терафонд" се очаква да премине под знака на засилен интерес от чужди инвеститори. След проведени презентации в цяла Европа, големи институционални инвеститори оцениха продукта като много атрактивен. Отличителни черти на „Адванс Терафонд" са уникалност, голям потенциал за растеж и професионален мениджмънт на дружеството, осъществяван от „Карол".

Средствата от увеличението на капитала ще бъдат използвани за реализиране на инвестиционната стратегия на дружеството - закупуване и окрупняване на земеделска земя и последващото й отдаване под аренда или продажба.

"Адванс Терафонд" е най-големият собственик на земеделска земя в България като към края на октомври притежава около 150 000 декара земеделски земи. Средният обем закупена земя в едно землище е 150 декара, а в определени райони собствеността надвишава 2 хил. декара на едно място. В резултат на окрупняване, средната големина на единичните парцели се е увеличила с 30% и от 10 декара в началото на процеса на закупуване в момента е 13 декара. По-големите парцели са предпоставка за по-добра експлоатация на земята, по-висока доходност и по-висока пазарна цена.

Освен в земеделска земя, "Адванс Терафонд" е инвестирал 10% от капитала си в урбанизирани райони - два парцела в с. Герман карай София и един парцел в Стара Загора. Към двата имота има интерес от страна на инвеститори за закупуването им с цел изграждане на търговски и индустриални обекти върху тях. През 2007 г. тези имоти ще бъдат реализирани от дружеството по възможно най-добрия начин, което не включва изграждане на сгради. Дружеството предвижда да инвестира до 25% от капитала си в земя от този тип. Целта на тази инвестиция е осигуряването на текуща доходност за акционерите.

От създаването си през 2005 до момента Адванс Терафонд АДСИЦ е извършил три успешни увеличения на капитала си:

  • през август 2005 е проведено първоначално задължително увеличение със 150 000 броя акции, всяка с номинална и емисионна стойност 1.00 лв;
  • през октомври 2005 протича второто увеличение на основния капитал, приключило със записването на 10 400 000 броя акции с номинална емисионна стойност 1.00 лв;
  • през април 2006 приключва третото увеличение на капитала на дружеството със записани и платени 11 086 729 обикновенни безналични акции с номинална стойност 1.00 лв и емисионна стойност 1.20 лв.