Продължават протестите на работниците от "Кремиковци". Над 100 металурзи се събраха пред храма "Св. Александър Невски" и се отправиха към ларгото между Министерски съвет, където днес управляващите трябва да гласуват поетите от министъра на икономиката Петър Димитров ангажименти за спасяването на комбината, съобщава news.bg.

Припомняме, вчера близо осем часа протестиращите скандираха под прозорците на Министерството на икономиката и енергетиката.

Около 1000 работници от Кремиковци със знамена на синдикатите Подкрепа и КНСБ потеглиха на протестно шествиe от катедралния храм „Св. Александър Невски" към Министерството на икономиката.

Сред исканията на работещите в „Кремиковци" държавата е да отпусне кредит от 40 милиона лева за обезпечаване на първоначалното захранване със суровини.
Те настояват и за обезпечаване на доставките от държавните монополи - БДЖ, „Булгаргаз" и НЕК.

Държавата ще съдейства продукцията на „Кремиковци", включително и незавършената, да се продаде в най-кратки срокове и с парите да се изплатят заплатите за август и септември.

Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след проведените близо час и половина разговори със синдикатите, синдиците и ръководството на „Кремиковци".

Според министър Димитров държавата ще помогне на комбината да продаде готовата си продукция, за да изплати просрочените заплати.

Стана ясно, че първа доменна пещ, която бе спряна в понеделник, може да се пусне пак по всяко време, но трета пещ е окончателно затворена, защото замърсява околната среда.

Ренета Петрова, заместник-председател на Федерация „Металици" към КНСБ каза пред Дарик, че спирането на коксохимическото производство ще доведе до уволнението на хиляди работници.

Синдикатите настояват правителството да създаде социална програма, според която да се изплатят по 30 заплати на всеки съкратен.

Петрова заяви, че очакванията от днешното заседание на правителството са ясна и категорична позиция за бъдещето на завода и ясни решения по предложенията, които министър Димитров ще внесе - за продукцията и за заплатите.

"Ако Министерски съвет не разгледа поетите ангажименти, няма да спрем протеста, докато не принудим държавата да вземе нужните решения", каза още Ренета Петрова.

В същото време пред Би Ти Ви Петър Димитров - министър на икономиката и енергетиката заяви: "Няма как да съществува "Кремиковци". Реалността е тази.
През миналите две години ситуацията беше добра, тогава интересът към комбината беше голям".

"Рано е да погребваме "Кремиковци". Около 3500 души могат да работят в чистите производства", отбеляза още министър Димитров.

Той обясни, че все още продължават разговори със заинтересовани купувачи, сред които и двама българи.

Около 1200 души трябва да бъдат съкратени при замразено производство, каза той. Синдикатите искат обезщетение по 30 брутни заплати за всеки съкратен.
Законът обаче дава до три работни заплати, обясни Петър Димитров.

Този, който доведе Жеваго, обвинява министъра, че набутал фирмата му в "Кремиковци", възмути се министърът.

"Това, за което държавата ще съдейства, е за бързата продажба на готовата продукция, за да се изплатят заплатите за септември и октомври.