Къде са причините за кризата и как да се предпазим от следваща рецесия, анализира в доклад от 48 страници бившият председател на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) Алън Грийнспан, съобщава на сайта си Wall Street Journal. От изданието уточняват, че публикуването на доклада предстои, но не се съобщава кога ще стане това.

Ежедневникът отбелязва, че глобалната финансова криза сериозно подкопа авторитета на Грийнспан. Ако през януари 2006 г., когато той се оттегли от шефския пост на ФЕД, получи много адмирации, но в края на 2008 г., когато се разрази кризата, много икономисти го обвиниха, главно заради поддържаната от него политика на ниска основна лихва.

В разработката си, която носи лаконичното заглавие „Кризата", за която информира и Financial Times, Грийнспан признава, че основна вина имат и регулаторите, които не са дооценили мащабите на имотния балон, а и защото те не са били достатъчно настоятелни, за да ги задължат да увеличават всяка година капиталите си. Бившият шеф на ФЕД обвинява регулаторите и за пасивното им отношения към финансовата система, тъй като не са положили усилия да накарат „мегабанките" да работят за активно управление на риска. Грийнспан обвинява не само американските рейтингови агенции, но и чуждите регулаторни органи, големите финансови компании и дори традиционната икономическа теория.

„В състояние на нарастваща еуфория риск мениджърите не успяха в достатъчна степен да оценят мащабите, продължителността и влиянието на негативните последици върху финансовата система", пише Грийнспан и в същото време казва, че „към днешния ден е много сложно да се обвинява който и да е персонално, като се има предвид концептуалната рамка на нашите модели за управление на финансовия риск".

Въпреки това обаче икономистът не се отрича от водената от него политика на ниски лихви. Грийнспан признава, че ниските лихви са надували балона през отминалато десетилетие на настоящия 21 век. Бившият шеф на ФЕД обаче не е съгласен с критиките към него, че е сгрешил, когато през 2003 г. започва да смъква основната лихва от 6,5%, за да стигнат до 1% през 2006 г. И сега Гринспан смята, че по този начин е успял да предотврати появата на спиралата на дефлацията, а ниските лихви не са единствената причина за резкия скок на ипотечното кредитиране, бума на пазара на недвижимите имоти и най-вече на безразборното кредитиране на банките.

В САЩ основният лихвен процент варира между 0% и 0.25% от средата на 2008 г., припомня Financial Times.

Според Грийнспан появата на ипотечния балон се дължи не на намяляването на основния лихвен процент, които всъщност той е започнал да въвежда, а на ставките по продължителните 30-годишни ипотечни кредити,които банктите са определяли. Точно заради намаляването на лихвата на дългосрочните заеми за жилища, от които са се възползвали и много неплатежоспособни потребители, е паднала ликвидността на банките.

Самата криза е била неизбежна за Гринспан. „Възможно ли беше да бъде предотвратена тя и да се предпази глобалният финансов пазар? Като се отчете недопустимото ниско равнище на резервния капитал, който банките бяха заделили по това време, постоянният ръст на благосъстоянието през последните две десетилетия, ниското равнище на инфлацията и ниските лихви, силно се съмнявам, че можеше да се случи друго, освен това, което се случи", обобщава икономистът.

Според него най-доброто решение след създалата се ситуация е регулаторите да принудят банките да увеличават резервния си капитал. Грийнспан смята за безсмислена идеята да се създаде специален регулатор, който да следи дали се спазват правилата за управление на риска. Тази идея всъщност е на сегашния председател на ФЕД Бен Бернанке.

Като недоразумение Грийнспан приема и друга идея - централните банки да преоценяват стойността на активите си, като отчитат инфлацията. Бившият шеф на ФЕД смята, че подобна мярка ще задълбочи рецесията още повече, тъй като в момента централните банки успешно се противопоставят на нейното завръщане.

"Докато обществото не се откаже от диктата на пазарите и кредитния гръб за развитие на финансовата система и дасе възползва от някаква форма на централна регулация, боя се, че всички опити да се предпазим от появата на нови балони ще бъдат неуспешни. Ако това не се направи, най-доброто, на което мога да се надявам е да бъдат смекчени последиците, но за по-продължително време", завършва с прогноза доклада си Грийнспан.