Банките и строителните дружества се обвиняват в печалбарство, след като официалните данни показаха, че на милиони потребители са повишени месечните сметки по ипотеки, преди очакваното намаляване на лихвите от централната британска банка, съобщи The Telegraph.

Широко очакваното понижение на лихвите днес би трябвало да даде глътка свеж въздух на собствениците на жилища. Обаче анализът показва, че банките не само не са пренесли върху потребителите облекчението от предишното намаляване на лихвите, а всъщност даже са повишили средната лихва по ипотеките.

Още повече, финансови експерти са предупредили, че дори лихвите да бъдат понижени още повече през тази година, по-голямата част от 11,8 милиона теглили ипотеки във Великобритания няма да почувстват голяма полза от това.

През последните седмици 10 ипотечни кредитори, сред тях Royal Bank of Scotland, Alliance & Leicester и най-голямото строително дружество на страната, Nationwide, са увеличили своите лихви, въпреки че централната банка през декември намали основната лихва от 5.75% до 5.5%.

За последен път лихвата на Bank of England бе на ниво 5.5% през месец май миналата година. Тогава средната лихва по ипотеки бе 5.66% - въпреки декемврийското понижение, сега тя е 5.93%. За един типичен кредит от 150 хиляди паунда, това означава 33.75 паунда повече и ежемесечна вноска в размер на 741.25 паунда.

От независимата организация за банков надзор са казали, че през последните десет години банките са били бързи в реакциите си, когато централната лихва се повишава, но когато лихвите се свалят, много бавно това стига до клиентите им. „Това е печалбарство и губещите са потребителите".

Петте водещи ипотечни кредитора в страната сега предлагат по-малко изгодни оферти по сравнение с миналото лято. Кризата на глобалните финансови пазари затрудни взаимното кредитиране между банките, така възникна и проблемът Northern Rock. Банките изглежда са се опитали да си решат проблемите, събирайки повече пари от клиентите си.

Изследване от американската инвестиционна банка Morgan Stanley, публикувано вчера, показа, че сега ипотеките поглъщат повече от дохода на хората по сравнение с всеки период преди 1990.

А от службата по финансов надзор са изтъкнали, че макар банките евентуално могат да понижат ипотечните си лихви, около 1.4 млн. души ще трябва да плащат с по 200 паунда месечно повече, тъй като за тях приключва периодът на фиксирани лихви, който трае между две и три години.

Според друга компания за изследвания в областта на финансите, след намаляването на лихвите от Bank of England през декември, 10 кредитора са повишили някои от лихвите си за ипотеки, а други 19 не са намалили лихвите по фиксираните ипотеки.