Цената на петрола и металите продължи спада си и в понеделник, който беше започнат още миналата седмица, повлия силно върху представянето на акциите на енергиините компании и на валутите на износителите на суровини като Австралия и Южна Африка.

След първоначалното слабо представяне, американския пазар успя да върне загубите си, а покачването на акциите на Microsoft Corp. измиха „срама" от понижението на дела на петролната компания Exxon Mobil Corp.

Анализатори коментираха, че се забелязва положителна нотка сред акциите на технологичния сектор, което стана особено осезателно след изказванията на гуверньорът от ФЕД Пул. Вчера пред журналисти той заяви, че американската икономика не е слаба, а напротив, възстановява се изключително бързо като инфлацията е под контрол.

Петролните фючърси се понижиха до пет-месечно дъно, след като продължават спекулациите за възможността от световна рецесия и последващо понижение на потреблението на петрол. Същевременно цената на златото се понижи под психологическото ниво от $600 за тройунция за първи път от 2 месеца.

Индустриалният индекс Dow Jones industrial average се покачи вчера с 4.73 пункта или с +0.04% до ниво 11,396.84, а широкообхватния Standard & Poor's 500 индекс реализира печалба от 0.62 пункта, което са +0.05%. Технологичният индекс Nasdaq Composite отскочи най-много с 7.46 пункта или +0.34% до нивото 2,173.25.

Акциите на американския петролен гигант Exxon Mobil Corp., който е и най-големия в света производител на петролни продукти се понижиха с 2.8% или спад с $1.87 на акция до ниво $64.94 на фондовата борса в Ню Йорк. Това понижение се отрази най-силно на индексите Dow Jones и S&P 500.