"Баба даде над 500 000 лв. на ало-измамници" четем на първа страница във в. "Монитор"
Рекордна сума от 268 хил. евро и 18 хил. щатски долара брои на измамници пенсионерка на 80 години от Първомай. Елена се вързала на класическата схема, че внукът й е катастрофирал и трябват пари за операция. За да осигури парите, помогнала на изпратеното в дома й муле да разбие сейфа. Само благодарение на бързата реакция на пловдивската полиция историята завършила благополучно за пенсионерката и семейството й. Мулето и колегата му измамник били задържани, а парите
били намерени и върнати.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Шизофрения обзе институциите за руските полети до Сирия", четем на първа страница на в. "Труд"
На 7 септември т.г., когато Външно вече е отказало на Русия хуманитарни полети до Сирия, дипломатическото ни ведомство е пуснало самолет на московското военно министерство да мине над наша територия два пъти, за да отиде до държавата на Башар Асад.
След като в медиите излезе маршрутът на машината ИЛ-62М от 223-ти руски летателен отряд (виж в галерията долу), от МВнР на България няколко часа проверяваха информацията, а после заявиха: "МВнР е издало разрешение на самолет на Руската федерация за прелитане над въздушното пространство на България на 7 септември. Руската страна декларира като цел на полета превоз на персонал на дипломатическа мисия. МВнР няма основание за отказ и съгласувано с останалите компетентни институции издава разрешението. Полетът не е свързан с отказаните разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военнотранспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия.
Прочети още от в. "Труд"

„Отнемат привилегиите на 6000 чиновници в МВР", четем във в. „24 часа"
Горанов изумен, че досега военният и вътрешният министър не са лишили "чантаджиите" от тях
6000 служители от администрацията на МВР, които премиерът Бойко Борисов неколкократно окачествява като "чантаджии", ще загубят привилегиите си и ще работят като обикновени чиновници. Министерството на финансите възнамерява да предложи тази реформа във вътрешното ведомство заедно с бюджета за следващата година.
Такава промяна ще има и за чиновниците в Министерството на отбраната. Въпросните служители ще работят по Закона за държавния служител, а не по специалните закони за МВР и за отбраната. Това означава, че няма да имат право на ранно пенсиониране. Освен това няма да имат и обезщетение до 20 заплати при напускане на службата.

Прочети още от в. „24 часа"

"Акцизни промени дават предимство на "Булгартабак" и "Кингс табако"", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Министерският съвет одобри в сряда в спешен порядък промяна в структурата на акциза на цигарите, без текстовете предварително да са минали през обществено обсъждане. Последната версия на законопроекта за изменение на Закона за акцизите и данъчните складове все още не е публикувана никъде, а за промяната обществеността и засегнатите страни научават от решенията от правителственото заседание. Към всичко това трябва да се добавят притесненията на големите международни цигарени компании, според които реалната цел на промяната е да се подпомогнат местните производители "Булгартабак" (където отскоро официален съсобственик с 5% е депутатът от ДПС Делян Пеевски) и "КТ интернешънъл" ("Кингс табако"), а не толкова да се търси начин за справяне с контрабандата. Причината за това е, че промените на практика ще доведат до по-голямо поскъпване на цигарите от високия и средния ценови клас и по-малко на тези от ниския клас, а именно двете компании произвеждат най-евтините марки.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Здравната каса ще финансира болниците само според нуждите на населението" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Здравната каса повече няма да финансира всяка новооткрита болница, а ще решава според националната здравна карта, която ще има задължителен характер. В нея ще бъдат описани потребностите на населението по региони. Това реши окончателно парламентът, приемайки поправките в Закона за лечебните заведения.

ГЕРБ се вслушаха в обещанието на премиера Борисов да бъде осигурена подкрепа за здравната реформа на министър Петър Москов. Най-важните промени, които се отнасят до финансирането на болниците, ще се решават с наредби и методики на здравното министерство. От здравния министър ще зависи дали НЗОК ще отказва договори на болници и на кои и дали държавни и частни лечебни заведения ще са принудени да влизат в обединения и за какво. В момента в България вече има двойно повече болнични легла от ЕС, а според статистиката всеки четвърти българин е хоспитализиран веднъж годишно, като на практика на лечение се подлагат хора, за които това не е наложително или е дори ненужно.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Ще поевтинее ли частното училище?", пише в. "Стандарт"
Ще последват ли парите ученика и в частното училище? В последните дни между частните училища и парламента напрежението леко се повиши, след като депутатите записаха в новия училищен закон изискване, което може да направи тази част от закона неработеща. Народните представители гласуваха, че държавата финансира децата, учещи в частни училища, но в замяна на това те трябва да обучават безплатно 20% от възпитаниците си.
Между 4000 и 6600 лева трябва да извадят частните училища за всяко дете, което учи безплатно при тях. Това е разликата между държавната субсидия, която бюджетът отпуска на дете в държавно или общинско училище, и таксата, която родителите заплащат в частните школа. Обикновено тя варира според това в кой клас е детето, като началното и основното училище струват по-скъпо от гимназията. Причината е проста - при малките деца има целодневен престой в училище, което струва по-скъпо на родителите
Прочети още от в. "Стандарт"

„Газопроводът Eastring ще струва на "Булгартрансгаз" 700 млн. евро", пише в. "Капитал Daily"
Изграждането на газопровода Eastring, който бе лансиран като алтернатива на "Южен поток", може да струва на България 700 млн. евро, ако държавната "Булгартрансгаз" вземе окончателно решение да се включи в проекта. Това става ясно от десетгодишния план за развитие на мрежите на компанията до 2024 г., който е внесен за одобрение в енергийния регулатор
Прочети още от в " Капитал Daily"

„В Мексико и Грузия знаят по-добре от българите как се харчат парите им", пише в. "Сега"
България остава на нивото си отпреди 3 години по прозрачност на бюджета. Това показват данните за международния индекс "Отворен бюджет" за 2015 г., оповестени вчера от "Индъстри Уоч" и "Отворено общество". Страната ни има 65 от общо 100 точки и попада в група 2. Толкова точки имат и Южна Корея и Малави. В първа група са държавите с най-добри показатели, а в пета - с най-лоши.

Класацията се прави на база на прозрачност на работата на държавната администрация - как се съставя бюджетът, как се контролират приходите и разходите, какво е участието на гражданското общество, доколко е достъпна информацията. Така на практика гражданите на страни като Мексико и Грузия знаят по-добре от българите как се харчат парите им.

Точно Мексико и Грузия са в класацията преди България - с 66 точки. Словения има 68, а Чехия - 69. Румъния също е преди България, и то с цели 10 точки - 75. Само преди 3 години северната ни съседка е имала едва 47 точки. В сравнение с други страни от региона на Централна и Източна Европа обаче българският бюджет е на челните места по прозрачност. След нас са Полша, Словакия, Унгария, Украйна, Турция.
Прочети още от в. "Сега"

"Делян Добрев: КЗК нескопосано се оправдава за цените на горивата" пише в. „Труд"
- Г-н Добрев, започна новият политически сезон. Какви ще са приоритетите на енергийната комисия в парламента?
- Знаете, че два пъти променихме Закона за енергетиката - веднъж през февруари, когато направихме основната реформа.Така успяхме да свием повече от половината от съществуващия дефицит в енергетиката.
Впоследствие направихме втора промяна, с която дадохме възможност на регулатора да отложи с един месец вземането на решението за цените и направихме допълнителни подобрения в посока намаляване на разходите и увеличаване на приходите, за да няма голямо отражение върху крайните цени на електроенергията за домакинствата и за бизнеса.
Прочети още от в. „Труд"

"Ченгета под прикритие в държавните ведомства", четем във в. "Монитор"
Ченгетата под прикритие ще могат да разследват освен тежки умишлени престъпления и фалшиви фирми, както и нарушения в държавните институции, защитавайки националната сигурност. Правомощията на полицаите са разписани в нова Наредба за определяне на реда за получаване на съдействие и организиране на прикриването на служители на МВР, която вчера правителството прие.
Ченгетата под прикритие ще трябва да проникват в обкръжението на заподозрени престъпници и да събират информация за замисляни, подготвяни или извършвани тежки умишлени престъпления. Те ще работят при доказана „оперативна необходимост", а за маскировка ще ползват фалшиви лични документи и специално създадени за целта юридически лица с нестопанска цел или търговски дружества. Те ще се водят на работа в тайна дирекция на МВР.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Съветските архиви крият истината за 9.9.1944 г. ", пише в. „24 часа"
Три месеца наши политици са разпитвани в Подмосковието
Cедем десетилетия след края на Втората световна война съветските архиви остават затворени за историците. В Европа и САЩ документите отдавна са разсекретени, а в Русия са под ключ.
Наскоро Симеон Втори заяви пред CNN: "Само архивите в Москва мълчат за смъртта на баща ми." Става дума за загадъчната кончина на цар Борис III.
Същото важи и за 9 септември 1944 г. Три месеца след превратната дата български политици са разпитвани в Подмосковието. Много заблуди и откровени лъжи ще бъдат развенчани, ако показанията им излязат на светло.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Евтините цигари скачат с 20 ст.", пише в. "Стандарт"
Най-евтините цигари ще поскъпнат с 20 ст. от началото на 2016 г. и от 3,90 лв. ще станат 4,10 лв. При най-скъпите марки повишението на цените ще бъде малко по-голямо - от 6,30 лв. на 6,55 лв. Това показват разчети на Министерството на финансите за ефекта на новите акцизи, които одобри Министерският съвет, върху цените на цигарите в България. Вчера кабинетът прие нов график за повишаване на акцизите за тютюневите изделия, така че до 1 януари 2018 г. да достигнем минималните нива на налозите за цигарите в ЕС от 90 евро на 1000 къса. Според одобрените от кабинета промени в Закона за акцизите и данъчните складове специфичният акциз ще бъде намален от сегашните 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса. Наред с това пропорционалният акциз ще се вдигне от сегашните 23% на 38% от продажната цена за 2016 г., 40% от продажната цена за 2017 г. и 42% от цена за 2018 г. С новите акцизи цените на най-скъпите цигари ще скочат най-много до 2018 г.
Прочети още от в. "Стандарт"