Балансът в общественото осигуряване е нарушен, коментира пред БНТ управителят на НОИ Христина Митрева в разговор за промените в Кодекса за социално осигуряване и условията, при които ще се пенсионираме.

Има сериозни притеснения относно държавното обществено осигуряване, както и опасността тежестта върху държавния бюджет да стане още по-голяма в годините, обясни Митрева.

При положение, че съотношението между работещи и пенсионери в България е едно от най-неблагоприятните в цял свят, ние трябва да работим в посока за увеличаване на работещите, заяви още управителят на НОИ.

Въпросът в момента е да се намери по-консенсусно решение, тъй като сме в период на икономическа криза и недоверието на хората към институциите расте.

Припомняме, вчера стана ясно, че допълнителен дефицит от 55,7 млн. лв. очаква НОИ в края на годината. Тази сума ще бъде прибавена към очаквания дефицит от 2.61 млрд. лева.

С 22% се увеличават новите пенсионери, но според анкета на НОИ близо 50% от българите предпочитат да останат на работа и да вземат паралелно заплата и пенсия. До момента около 42 хил. души са отложили пенсионирането си.

В НОИ са направили икономии в размер на 35 млн. лева, или 0.5% спрямо плана за първите 6 месеца на 2010 година. Заради неизпълнение на планираните разходи за този период има икономии в размер на 206.3 млн. лв.