Предприемачи от Видин са решили да разработят шест проекта за възобновяеми енергийни източници. Интерес се проявява към слънчевата енергия, геотермалната енергия и енергията на водата. Широко приложение в региона може да намери и биомасата.

Това стана днес по време на провелия се българо-италиански семинар във Видин, заяви Мария Великова, ръководител на проекта „Обмяна от добри практики за опазване на околната среда чрез възобновяеми енергийни източници", цитирана от агенция"Фокус".

Целта на семинара бе да се повиши информираността и да се повиши използването и внедряването на възобновяеми енергийни източници.
Проектът се разработва по ОП „Регионално развитие" и има за цел да повиши междурегионалното сътрудничество между българските и италиански потребители на енергия.

Във форумът се включиха представители на публични институции, инвеститори, неправителствения сектор от Видин и Брегово, както и представители на община Силвано Дорба, Италия и други. Партньори по проекта „Обмяна от добри практики за опазване на околната среда чрез възобновяеми енергийни източници" са община Брегово и община Силвано Дорба.

Италианските експерти представиха опита си с подобни проекти, съвременните технологии и полезна информация. В община Брегово ще бъде разработен проект за използване на слънчевата енергия като енергиен източник.

Предстои следващия месец представители на община Брегово да заминат за италианската община Силвано Дорба, където на място ще се запознаят с добрите практики в използването на възобновяемите енергийни източници.