Пограничните градове от македонска страна стават изключително привлекателни за пазаруване за българите, след влизането на страната в ЕС и поскъпването на живота там.

Това пише в днешния си брой македонският вестник Дневник, цитиран от news.bg.
Крива Паланка ще стане Кюстендил, а Струмица - Петрич, пише още изданието.
Търговците от Струмица, Крива Паланка, Делчево и други градове вече се подготвят да посрещнат българския купувач.

Освен тях за „българската вълна" от потребители се готвят и собствениците на кафета и ресторанти, фризьорите, лекари и зъболекари.
В-к „Дневник" отбелязва като илюстрация, че през есента има голям наплив на кюстендилци в Крива Паланка, които си купуват по-евтин зеленчук за зимата.

Цените в България вече започнаха да се покачват, обяви изданието, според което цените на месото, сиренето, колбасите, яйцата и захарта у нас вече са скочили с 20%.
Много българи се оплакват, че цените в страната са европейски, а заплатите все още български, пише „Дневник".

Поскъпването на хляба е 10%, като това се отразява неблагоприятно най-вече на пенсионерите и бедните. Цената на белия хляб достигна 1 лев или половин евро, информира още изданието.

Според медията членството на България в ЕС влияе лошо и на цената на „популярния български кашкавал от овче и краве мляко". По-скъпи са цигарите, алкохолните напитки и горивата.

Търговците и жителите на Петрич са разтревожени от присъединяването на България, защото с повишаването на цените ще изгубят гръцките и македонските си клиенти, които идваха досега заради по-ниските цени.

Забелязва се и спад на македонските купувачи заради въведения визов режим за Македония.

Търговците са категорични, че въпреки безплатните визи, няма да могат свободно да преминават границата всеки ден.

Вече ние ще ходим да пазаруваме в Македония, защото там цените ще са по-ниски, споделят пред в-к „Дневник" търговци от Петрич.

Гражданите на Кюстендил се надяват, че с приемането на страната в голямото европейско семейство, качеството им на живот значително ще се повиши, но вярват, че затова ще е необходим продължителен период на адаптация.

Търговците от Крива Паланка обаче са доволни от членството на България в ЕС. Дълги години тяхната най-сериозна конкуренция бяха колегите им от Кюстендил.

Най-после и ние ще можем да се радваме на по-добра печалба. Нашите граждани вече ще пазаруват от нас, а и очакваме наши клиенти да станат повече българи, заявяват те.