Европейската комисия засега не отчита наплив от български и румънски работници към западните страни, които отвориха трудовите си пазари от 1-ви януари - това заяви говорителят по въпросите на социалната политика Джонатан Тод. Той припомни позицията на ресорния комисар Ласло Андор, че много българи и румънци вече живеят и работят в други страни от Евросъюза, и няма причини да се очаква драстично нарастване на броя им.

Запитан каква е позицията на Еврокомисията по повод натиска върху образователната и социалната система, от който от месеци се оплакват някои градове в Германия заради засилен приток на българи и румънци, Джонатан Тод заяви: Европейската комисия отчита, че по места наистина може да има проблеми, свързани с местата в учебните заведения, здравните и социални услуги и инфраструктурата, предаде БНР.

Тези проблеми обаче трябва да се решават на място, вместо да се налагат ограничения за свободата на движение. Ние призоваваме страните, които имат такива трудности, да търсят решения за тях със средствата от Европейския социален фонд, който разполага с 10 милиарда евро и един от приоритетите за изразходването им е социалното включване, каза говорителят.

Той съобщи, че утре комисарят по труда и социалната политика Ласло Андор ще направи изявление за бъдещото усвояване на средства от социалния фонд.