„Соломон Паси: България да чака 2 милиона бежанци в следващите 15 г.", пише в. „24 часа"
Русия иска да въоръжи тези, които ще управляват Сирия след Асад
- Г-н Паси, какво цели Русия в ситуацията със Сирия - да помага в ударите срещу "Ислямска държава" (ИД), или на Башар Асад във войната му срещу опозицията?
- Основната цел е да бъдат въоръжени онези групировки, които за начало ще споделят властта с Башар, а впоследствие ще я поемат изцяло. Така ще се гарантира дългосрочно влияние на Москва върху процесите в Сирия и Близкия изток.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Ало измамници "изкараха" 50 млн.", пише в. "Стандарт"
Измамите по телефона бележат ръст, а оборотите на мошениците са за милиони левове. МВР трудно успява да пресече този род престъпления. Жертвите им обикновено са възрастни хора, които лесно се поддават на манипулация.
500 ужилени по телефона само за 6 месеца. Черният бизнес източи над 80% от спестяванията на пенсионерите у нас.
Близо 50 млн. лева са приходите на ало измамниците от началото на годината. Това показват данните от все още неофициалната статистика за този род престъпления, научи "Стандарт". Само за първото полугодие в страната са били извършени 496 телефонни измами, което е със 114 повече за същия период на миналата година, отчитат от МВР. За това време са били разкрити едва 89 случая на такава измама. От няколко години МВР признават, че са безсилни в борбата с този род престъпления и разкриваемостта им е с изключително слаби резултати. През цялата 2013 г. са извършени 586 измами по телефона, а едва 82 са разкритите.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Броят на хората с инвалидни пенсии продължава да расте", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Броят на хората с инвалидни пенсии в България се увеличава и през второто тримесечие, като тази тенденция се запазва 15 години. Това води след себе си по-високи разходи за бюджета, които през миналата година достигнаха нов рекорд. Фиктивните инвалидни пенсии са проблем, който се признава от всички - политици, изпълнителната власт и социалните партньори. Въпреки това вече повече от осем месеца правителството не може да предложи конкретно решение.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„30 000 нови работни места откриват IT и аутсорсинг компаниите ", пише в. „24 часа"
Аутсорсинг индустрията у нас бележи ръст от близо 20 процента. Към средата на т.г. заетите в сектора надхвърлят 30 000 души. След 5 г. ще са повече от 60 000. Това заяви шефът на Българската аутсорсинг асоциация Стефан Бумов на националната конференция в Пловдив, посветена на развитието на бранша.
На форума присъстваха над 300 експерти, представители на местната и централната власт, браншови организации, мениджъри на водещи компании в областта на информационните технологии и външните услуги. Градът на тепетата за втори път бе домакин на подобна проява, тъй като е предпочитана дестинация от IT и аутсорсинг компаниите.
Прочети още от в. „24 часа"

"Фирмите не желаят вече да плащат "политическите разходи" в цената на тока" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Бизнесът отново ще протестира срещу новите цени на тока. Протестът ще е на 30 септември в София, ако дотогава КЕВР не промени решението си за поскъпване на електроенергията за фирмите с около 15-20% от началото на август. Това обявиха вчера от национално представените работодателски организации - БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ.

Недоволството на бизнеса е заради увеличената с над 100% такса "задължение към обществото", която се плаща от фирмите на свободния пазар. Приходите от нея отиват за покриване на дефицита в НЕК. Според анализ на компанията "Ърнст енд Янг", цитиран от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, реалният ефект за бизнеса ще бъде потресаващ. Новата цена може да погуби годишна продукция в реалния сектор за над 10 млрд. евро. Тя ще коства отказ от инвестиции за 212 млн. евро на година и ще доведе до загуба на около 107 000 работни места.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"190 млн. лева не стигат за заплати", четем във в. "Стандарт"
Ако няма реформи, чиновници може да останат без пари за Коледа
190 млн. лв. няма да стигнат за заплати до края на годината в девет министерства и няколко бюджетни организации, ако те спешно не предприемат мерки за свиване на разходите си по това перо. В резултат много чиновници може да останат без заплати през декември. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров за това изпълнява ли се заложеното в бюджета за 2015 г. намаляване на разходите за персонал с 10%.
Предприетите мерки от някои ведомства не са достатъчни и в никакъв случай не гарантират ограничаването на разходите за персонал до утвърдения им със закона за бюджета годишен размер, се посочва в отговора на министър Горанов. Най-сериозен е проблемът в МВР, Министерството на отбраната (МО) и Министерството на правосъдието (МП) където отчитат значително превишение на разходите за заплати спрямо месечно им разпределение.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Разделят гимназията на две" четем на първа страница във в. "Монитор"
Основното образование ще се завършва след седми клас, а гимназията ще бъде разделена на две части. Това гласуваха вчера депутатите, които разглеждаха на второ четене законопроекта за предучилищно и училищно образование. Първият гимназиален етап ще се завършва след 10 клас. Тогава обаче тийнейджърите няма да получават диплома за средно, а само удостоверение за завършен 10-и клас. Вторият етап ще се завършва след 12-и клас, когато вече ще се получава и тапията.
С промените на структурата на средното образование се въвежда вариантът да има т. нар. обединени училища, които могат да обучават до десети клас. В последните две години от гимназията - 11-и и 12-и, учениците ще могат да се профилират
и да се подготвят за университет.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Държавата се завръща в тютюневия сектор", пише в. "Капитал Daily"
След като тютюневият сектор бе напълно либерализиран при предишния мандат на ГЕРБ и държавата изцяло се оттегли от този в миналото тежко регулиран пазар, сега управляващите са на път да върнат донякъде регулаторната роля на държавата в сектора. В четвъртък парламентът прие на първо четене поправки в закона за тютюна и тютюневите изделия, внесени от депутатът от РБ и председател на земделската комисия в парламента Румен Христов. Сред тях са предлаганите на няколко пъти вече идеи за регистрация на..
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Фирмите бавят или не плащат 1/3 от фактурите си", пише в. "Сега"
Рекордни загуби и липса на средства заради просрочени вземания отчита българският бизнес през тази година. Почти 1/3, или 28% от плащанията на фирмите у нас са отписани или забавени. Това показва анализ на колекторската компания EOS. Българските бизнес клиенти са по-недисциплинирани дори от тези в Гърция и Русия, където има сериозни икономически кризи, обясниха от компанията. В Гърция и Русия неплатените фактури са 26% от всички. Най-дисциплинирани са фирмите в Германия, където се бавят или отписват само 18% от плащанията. Все пак в сравнение с година по-рано у нас има известно подобрение. През 2014 г. проблемните плащания са били 33%.

При повече от половината от фирмите в България основната причина за бавното издължаване е временната липса на средства. На второ място сред пречките компаниите посочват просрочените вземания от собствени клиенти или междуфирмената задлъжнялост, посочи управителят на EOS Райна Миткова-Тодорова. По данни на БСК към 1 януари 2014 г. фирмите са си дължали 171 млрд. лв., или 214% от БВП.
Прочети още от в. "Сега"

"600% ръст в приходите на родните IT фирми за 10 г.", четем във в. "Монитор"
През последните 10 години приходите на родните IT компании са отбелязали ръст от 600%. Това заяви при откриването на Националната аутсорсинг конференция, която вчера се проведе в Пловдив, президентът Росен Плевнелиев.
София и Пловдив са двата града у нас, които са двигателите в развитието на софтуерната индустрия. В момента този бранш формира 1,74% от брутния вътрешен продукт на страната ни, а 60% от износа в сектора са за развити страни, като САЩ, Канада и Западна Европа.
„Пловдив и София са двата основни двигателя на този успех, който се случва пред очите ни и който се случва на висока скорост. Изключително позитивно у нас се развива и сектор аутсорсинг. Само за година България се изкачва с 11 места в
международните класации за най-привлекателните аутсорсинг дестинации в света. В световната класация за най-атрактивни аутсорсинг дестинации България е на трето място", каза Плевнелиев.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Ислямът завоюва Европа" пише в. „Труд"
Алтруистичните импулси на либералите могат да доведат до края на западната цивилизация.
Докато тероризмът и тиранията се ширят, проспериращият континент ще бъде магнит за милиони.
"Либерализмът е идеологията на самоубийството на Запада", написа през 1964 г. Джеймс Бърнам в "Самоубийство на Запада". Бърнам предрече, че безсмисленото великодушие на либералите, които подчиняват интересите на техния собствен народ и нации на утопични и алтруистични импулси, ще доведе до края на западната цивилизация.
Грешеше ли той? Помислете какво се случва в Европа. Сърбия, Унгария и Словакия, малки държави, които усещат, че ще бъдат залети от желаещите убежище от мюсюлманския свят, се опитват да затворят границите си и да подсигурят своите родни места. Техният инстинкт за оцеляване е изострен. Сега те са осъждани за това, че се опитват да спасят себе си.
Прочети още от в. „Труд"