Делът на сивата икономика в България е над 32%, което извежда страната ни на първо място в Евросъюза. Средното за ЕС е 19 процента или общо 2 трилиона евро годишно. В страни като Австрия, Холандия и Люксембург сивият сектор е под 10 на сто.

Еврокомисията публикува данните за сивата икономика с обяснението, че те са показателни за мащабите на данъчните измами и неплащането на данъци в отделните държави

След България пък в негативния списък се подреждат Румъния и балтийските страни.

Във време на криза, когато всички страни се нуждаят от приходи, е особено важно да се направи повече за по-добрата събираемост на дължимите данъци, подчертаха от ЕК.

Комисарят по данъчната политика Алгирдас Шемета лансира и серия национални и общностни предложения в тази посока, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел.
Страните-членки ще трябва да подобрят административния си капацитет за събиране на данъци, както и да въведат улеснения за хората, които искат да спазват правилата - например чрез обслужване на едно гише и данъчен интернет портал.

В рамките на Евросъюза пък ще бъде засилени сътрудничеството и обмяната на информация за данъкоплатците. Предвиждат се и нововъведения като единен европейски идентификационен номер, механизъм за бързо реагиране при измами с ДДС и общи минимални наказания за измами и укриване на данъци.