Между България и Гърция този месец се очаква да пътуват 35 000 туристи, прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от агенция „Фокус".

За първи път може да говорим за паритет по отношение на обмена на туристи между двете страни. Досега повече българи пътуваха в Гърция.
Почивката с един ден повече се отрази много добре на туризма, времето беше хубаво, имаше съвпадение на празника в източноправославния и католическия календар.

Добре подготвени хотели, много добри оферти - всичко това се отрази така, че кризата не беше почувствана толкова силно, колкото очаквахме преди месеци. Отчита се много добра заетост на балнео, СПА и уелнес хотелите у нас, както и на зимните курорти по време на великденските празници.

Някъде офертите бяха за до 30 % намаление на цените, при много добри условия за сняг, особено на Пампорово. Силно беше повлиян туризмът във вътрешността на страната, главно селският туризъм, каза Румен Драганов Най-голям обем на пътуванията е свързан с посещение на близки, роднини и приятели, което подобрява местните икономики.

Има и доста хора, предпочели еднодневни излети - до Велико Търново, Балчик, Белоградчик, манастирите у нас.
Повече хора пътуват с лични автомобили. Има лек спад на пътуванията с автобуси. Част от пътуващите са се прехвърлили и са предпочели да пътуват с БДЖ.

В последните години има и много добра посещаемост от румънци по Северното Черноморие, тази година не прави изключение.
Видяхме, че много българи излязоха в чужбина. Общо взето няма разлика между числата през 2009 г. и 2010 г. по отношение на туризма.

Имаме повторение на резултатите от миналата година, не можем да кажем, че са дошли повече туристи, но и не можем да кажем, че кризата е повлияла на тези пътувания, тоест тя не ги спря, каквито бяха нашите страхове в началото на годината, каза Драганов.