"По време на студената война, българската военна индустрия беше водена основно от сключения Варшавски договор", се казва в доклад на Business Monitor International.

През този период търговията с продукти на тази промишленост е съставяла важна част от икономиката на страната, формирайки годишен оборот от няколко стотици милиона долара, с хора заети в този отрасъл в рамките на 110-115 хил. души.

Близо 90% от тези продукти са били предназначени за износ, като около 30-40% от износа е зависил от политически причини между членовете на Варшавския договор.

България разполага с пазарна ниша в производството на леки оръжия, военна електроника и военни транспортни средства, се казва в доклада.

След разпадането на военно-индустриалния комплекс през 1989 г., за периода до 1996 г. във военната промишленост остават да функционират само 23 компании, като останалите около 80 такива са били трансформирани в производство за гражданско производство.

Към момента в страната има 25 военни производителя и около 125 по-малки поддоставчици, пишат анализаторите от Лондон.

7 от тези 25 компании са все още управлявани от държавата.

Според изготвеният доклад повечето от компаниите във военния сектор едва покриват своите разходи, а безработицата в тези райони се покачила значително.

България не разполага с научно-изследователски центрове и средства за развитие на тежка военна индустрия, което насочва страна към традиционния сегмент от пазара, а именно лекото въоръжение.