"Труд": Има опасност да загубим нови 220 млн. евро по САПАРД

Има възможност България да не получи нови 220 млн. евро след удара с ФАР, показва разследване на "Труд". Заради конфликт на интереси и грешки в управлението на предприсъединителната програма, ЕК може да замрази и средства по програма САПАРД.

Документ от фонд "Земеделие" до регионални шефове на Техническия инспекторат сочи, че служители на фонда са наемани от одитора "Делойт", за да проверяват обекти, изградени с проекти по САПАРД. Служителите са проверявали сами себе си, което е груба форма на конфликт на интереси, коментират експерти.

"Стандарт": Бум на разводи заради кризата

Семейни войни за пари разпали кризата. Бум на разводите по финансови причини отчетоха съдилищата в София и Варна.306 двойки в столицата са поискали да разтрогнат брака си през октомври. Това е рекорд, обясниха магистратите. През септември заявленията за развод са били 246, а през август - едва 165.

Семейната каса е основната причина за раздяла, обясняват съдиите.

Двойките се хващали за косите кой носи повече пари вкъщи. Ябълката на раздора са имоти и общото жилище. Все по-често бащите не искат попечителство над децата при развод, каза съдия Милен Евтимов. По думите му татквците масово се стискали да плащат издръжка, въпреки че по закон тя е едва 80 лв.

"Монитор": Задава се вълна от уволнения

Бургас все още не е усетил с пълна сила финансовата криза и съкратените работници се броят на пръсти. Истинска вълна от уволнения обаче ще има точно преди коледните празници, показа проучване на „Монитор".

Местните корабни агенции са изправени пред колапс заради кризата с металите и блокирания от два месеца пазар на зърно. Съкращенията в по-малките фирми вече са факт.

Други поддържат персонала си единствено от лоялност за усърдния труд на работниците през годините, но работата и приходите им са паднали наполовина. Корабните агенции, които доскоро са посрещали средно по 15 кораба на месец, сега обслужват едва по 3-4. Малко са фирмите в морския град, които имат резервен капитал за фонд "Работна заплата".

Това принуждава десетки местни служители да си търсят вече ново препитание. В региона с тази дейност се занимават около 50 компании.

На добри приходи се радват единствено две корабни агенции, които са специализирани в обработката на контейнери. Едната е с държавно участие, а другата е частна. От последната се похвалиха, че всяка седмица посрещат и подготвят документите на поне един кораб със средно 200 контейнера.  

"24 часа":"Българската Коледа" спасява още 33 деца

Шестото издание на кампанията "Българската Коледа" стартира днес. То е под патронажа на президента Георги Първанов и съпругата му Зорка.
Тази година амбицията е да се помогне на 33 деца, нуждаещи се спешно от скъпо лечение, което не се поема от здравното министерство и от Националната здравноосигурителна каса.

По план 6 национални болници, 3 областни и един диагностично-консултативен център ще получат нова техника. Точният списък все още се уточнява.
В последните 5 години благотворителната инициатива „Българската Коледа"е събрала 11 662 026 лв., с които гарантира лечението на близо 300 деца. Медицинско оборудване и линейки за 8,8 млн. лв. са получили 76 детски клиники и лечебни звена.

"М-Тел", "Глобул", "Вивател" и БТК отново се обединяват в подкрепа на инициативата, като осигуряват номера за обаждания и изпращане на SMS-и.
Обажданията и SMS-ите ще се изпращат на телефон 1117 - без код за абонати на "М-Тел", "Глобул" и "Вивател", както и на телефон 0900 1117 за абонати на БТК. Цената на един SMS е същата, както и миналата година - 1 лев.

"24 часа": Дончева иска досието на Божидар Димитров

Съмнения, че агенти на бившата Държавна сигурност водят кампания срещу нея, изрази вчера пред БНР Татяна Дончева. Червената депутатка заподозря шефа на НИМ Божидар Димитров и уволнения от Нова тв журналист Георги Коритаров.

 "Искам да бъдат извадени документите на Божидар Димитров, на една дама дисидентка и още двама-трима души, за да добия представа дали кампанията, която развиват от години срещу мен, има връзка с ДС", обясни юристката. По адрес на Коритаров Дончева заяви: "Когато излезе, че е агент, и се изкара за китайски шпионин, аз спрях да ходя при него. Стана ясно, че е поръчков журналист на Бойко Борисов."

"Досието ми беше отворено още през 2001 г., когато бях кандидат за депутат от БСП, - припомни пред "24 часа" шефът на НИМ. - "Бях към 1-о главно. Ходехме в чужбина да търсим българско културно наследство."

Според Димитров неприятностите на Дончева идвали от "крайно ограничените й интелектуални възможности". "Вярно е, че се обявих публично против избора й за кмет, но тя трябва да ми е благодарна, защото сега щеше да се занимава с боклука, бездомните кучета, парното. Това не е нейното амплоа. Нейният живот са вътрешнопартийните и парламентарните интриги", каза още шефът на НИМ.

"Дума": български учени искат от Саркози отваряне на III и IV реактор

Писмо, придружено с подписка на 308 български учени за последиците от затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй", е изпратил проф. Младен Георгиев до френския президент Никола Саркози, оглавяващ Европейския съвет в момента. В писмото се настоява да се преразгледа спирането на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" в настъпилата криза и изменената енергийна ситуация.

В тежката ситуация, която настъпва в света и в Европа заради кризата, спирането на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" в изпълнение на договореностите с ЕС е парадокс, се казва в писмото. Учените напомнят, че безопасността на двата реактора е категорично потвърдена от всички европейски и световни контролни органи.

Проф. Младенов напомня също думите на докладчика за България в Европарламента Джефри ван Орден, че "затварянето на блоковете е фундаментална грешка, за която ще съжаляваме". Решението да подновят работа реакторите ще е справедливо, необходимо за региона и увеличаващо сигурността на Балканите, се казва в писмото.

ЕК даде "карт бланш" на Дф "Земеделие"

Пълната акредитация на Държавен фонд "Земеделие" като разплащателна агенция за средствата от европейските фондове беше възстановена със заповед на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, съобщиха вчера от агроведомството.

Агенцията бе поставена в период на пробация и специален надзор от министъра в края на април заради опасността това да стори Европейската комисия (ЕК). Акредитацията на ведомството се прави от земеделския министър, който е ръководител на програмата.

След поставянето на фонда под специален надзор бе приет и план за действие, насочен към стабилизиране на административния капацитет и доразвиване на информационните системи на агенцията. В началото на седмицата резултатите от предприетите мерки по плана за действие били представени с доклад на министър Цветанов и този документ давал увереност, че Разплащателната агенция е изпълнила изискванията, залегнали в плана. В сряда в страната ни ще пристигне одитна мисия на Европейската комисия, която до 5 декември ще проверява направеното по плана за действие и ще се произнесе за акредитацията на Разплащателната агенция.