Финансовата институция Barclays може да прекрати 317-годишната си Лондонска история и да премести главната си квартира в Амстердам, ако сделката за поглъщането на холандската най-голяма банка ABN Amro бъде успешна, съобщава Daily Telegraph.

Това е отстъпката на Barclays, увенчала продължилите 30 дни „ексклузивни" преговори с по-малкия континентален конкурент. Целта е да се създаде петата по размер банка в света. Съвместната компания след сливането може да струва на пазара над 80 млрд. паунда. Според плана, регулацията й също ще се премести в Холандия.

За сметка на това обединената организация ще осъществи първично публично предлагане в Лондон, ще бъде регистрирана в UK и ще се управлява от британски мениджърски екип с „неделим британски борд". Независимо от отстъпките, акционерите и на двете страни приветстват това, което ABN и Barclays описват като „широки цели" на преговорите за сливане.

Де факто Barclays иска да изтъргува част от историческото си наследство срещу контрола на управлението. Предложението гласи, че главният изпълнителен директор ще се избира от Barclays и почти сигурно това ще бъде титулярът Джон Варли (на снимката). Очаква се Варли да запази мениджмънт екипа си: с Боб Даймънд начело на инвестиционната банка и Фритс Сиигърс, изпълнителен директор на глобалните операции.

ABN ще посочи председателя, като възможен кандидат е сегашният изпълнителен директор на ABN Рийкман Грьонинк. Сегашният председател на ABN Артур Маринез също ще получи лидерска позиция. Вероятно бордът на Barclays ще окаже нужното уважение на бившия изпълнителен директор на Sears, който изправи на крака прочутата американска компания преди да я продаде.

Направените отстъпки показват, че сливането на практика ще е поглъщане от страна на Barclays, а преместването на главния офис в Амстердам по-скоро ще е символичен акт. Операциите ще продължат да се управляват от Лондон, а директорският екип ще има офиси и на двете места.

Не се предвиждат някакви съществени изменения в данъчните плащания. За миналата година Barclays са платили данъци от 1,23 млрд. британски паунда на Острова и други 707 милиона за глобалната си дейност. Експерт счетоводител казва: „Дейностите се водят във Великобритания и ще продължат да се облагат във Великобритания". Също така, и най-доходоносните банкови операции почти със сигурност ще останат в Лондон.

Възможно е Холандската Централна Банка да бъде направена „водещ регулатор", но това също няма да има голям ефект. Всички страни на ЕС имат сходни регулативни режими, защото се базират на Директивата за банкова кооординация на ЕС. Ключовите изисквания като ливъридж нивата се определят от центъра.

Акционерите на ABN все още се надяват да се получи битка и наддаване. Хедж фондът TCI, който даде стимул на преговорите, съветвайки ABN да се раздели или да се разпродаде, изявява надеждата преговорният процес на ABN и британската банка да не попречи на холандците да получават и разглеждат предложения от други кредитни институции - с цел постигане на най-добър резултат за акционерите.

Анализатори вярват, че Barclays могат да платят по €34 на акция, което ще оцени  ABN на €65 млрд. (44 млрд. паунда). Акциите на Barclays поскъпнаха с 25 пенса до 702p, това означава капитализация от 45 млрд. паунда.