Докато китайската икономика се движи с рекордни темпове, бедните в страната стават все по-бедни - предава днес от Пекин думите на високопоставено лице от Световната банка агенция AFP. Бедността вече не е концентрирана в определени  географски региони, а е разпръсната по картата и често се появява в семейства, изживели лично нещастие - като болест или инциденти.

Специалистът Дейвид Долар, директор на Световната банка за Китай,  е посочил, че Китай традиционно развива много успешни проекти за намаляване на бедността, фокусирани върху подкрепа за бедните райони. Това продължава да стои като важна задача, но вече повече от половината от бедните хора не живеят в регионите и селата, които официално са обозначени като изоставащи.

Анализ на недоимъка в периода 2001 - 2003 показва рязък спад в дохода на 10-те най-бедни процента от населението на Китай. 70% от бедните са имали шок в доходите за последните години - вероятно причинен от нараняване или неочаквани здравословни проблеми.

Само на 100 км. от Пекин може да се попадне в села, където няма голям брой бедни, но има няколко семейства, които живеят в нищета. Мигрантите, които идват да работят от селата в градовете, в родните си места не са в недоимък, но в градските условия са относително бедни.

Като цяло обаче Световната банка окачествява политиката на Китай в тази област като успешна, защото само за 3 години 70 милиона души са измъкнати от състоянието на бедност. Или от 2001 до 2004 броят на хората, живеещи с по-малко от $1 дневно, е спаднал от 16% на 10%, по данни на WB.

Лидерите на Китай са притеснени за нарастващата дистанция между доходите на хората с технически умения и лични връзки, и тези които ги нямат. Разривът в неравенството поражда социална несигурност, особено в селските области, затова е приоритет на сегашните управляващи.

В отделна новина, излъчена от държавните медии на Китай, се посочва, че властите са разкрили най-големия някога случай на пране на пари в размер на 5 милиарда юана ($630 млн.). Тъмната сделка е била осъществена на черния пазар в Шанхай и е разкрита от разследване на централната банка и други държавни агенции. Не се посочват повече подробности засега.